MEDAN DE SOV

Mar 24th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Medan de sov

Av Kathryn Harrison
While They Slept 2008
Översatt av Boel Unnerstad
Albert Bonniers 2009

Kathryn Harrison, uppskattad författare i USA på grund av sitt sanningssökande, har skrivit en känslostark bok om ett tragiskt trippelmord som inträffade natten till den 27 april 1984 i Jackson County, Oregon.

Jody Arlington överlevde som 16-åring familjetragedin när hennes bror Billy, då 18 år, dödade hennes föräldrar och elvaåriga syster. Billy Gilley dömdes till tre livstidsstraff.

Harrison säger sig vara passionerat intresserad av true crime-stories, till och med sådana som inte är särskilt väl skrivna. Det kan bero på att hon i tonåren blev sexuellt utnyttjad av fadern och under tiden hon arbetade sig ur detta trauma läste allt hon hittade om verkliga brott.

Detta är en väl skriven beskrivning om ett verkligt brott och dessutom något av en biografi över författaren. Det finns likheter mellan det brott Harrison utsattes för och det som fick Billy att bli mördare. Familjen utgjorde ett helvete där Billy och Jody ofta talat om hur de skulle ta sig ur förnedringen. Jody menar att de aldrig talat om mord, men eftersom Billy redan då var en dokumenterat störd person, såg han våldsdådet som den enda utvägen. Han slog ihjäl föräldrarna med ett basebollträ och när systern Becky försökte hindra honom dödade han henne också.

Jody flydde till en granne och larmade polisen men detta skyddade henne inte från onda tungor som menade att hon var lika skyldig som sin bror, att hon var sexuellt attraherad av honom och såg honom som en skänk från himlen.

Det är svårt att beskriva boken. Den är grafisk i sin berättelse om morden men i likhet med andra romaner av Kathryn Harrison (Kyssen, De röda skorna med flera) vill den berätta om inre mänskliga rörelser, inte minst inom författaren själv. Den spänning man upplever i läsningen påverkar läsaren att bli ambivalent. Vad vill människan egentligen? Vill hon bevisa att hennes egen historia ger henne rätt att rota i andras bykar för att förmedla spänning och underhållning? Kanske. Hon gör ju det överväldigande innerligt och bra. Men det finns något som gör mig tveksam … och får mig att längta efter tandborsten.

BARBRO LINDBORG

Kathryn Harrison. Foto Cato Lein

Kathryn Harrison. Foto Cato Lein

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22