MED SLUTNA ÖGON

Apr 15th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Med slutna ögonAv Jan-Erik Ullström
Idus Förlag 2012
ISBN 9789187001260, häftad, 471 sidor

Om man kan tala om Extra allt inom deckargenren så är detta ett skolexempel. Författaren har försökt tränga in så mycket som det bara går på de ganska många och tättskrivna sidorna. Han håller ett otal olika parallella historier igång, även om det mesta får en gemensam förklaring så småningom. Intrigernas antal och innehåll hade räckt till i alla fall fler än två böcker.

Finns det något att vinna på detta. Nej, det blir mest rörigt och ofokuserat. Det är trist eftersom författaren uppenbarligen kan skriva skickligt och gestaltande. Synd på så rara ärtor. Det här kunde ha blivit så mycket bättre med en eller ett par tydliga intriger, som då med ytterligare bearbetning antagligen hade blivit en rätt skaplig bok.

Jan Erik UllströmHuvudpersonen Elisabeth Rehn är en av de mest osannolikt komplexa och svårbegripliga litterära gestalter jag träffat på. Hon är smart men ändå ganska ologisk och egoistisk, hon har schizoida drag och är helt uppenbart en sexmissbrukare. När hon dessutom är mycket orädd och våldsbelägen så kan man förstå att handlingen kastas hit och dit. Elisabeth är vacker, noggrann med sitt utseende, modefixerad och dricker för mycket. Man kan hålla på länge med att beskriva henne, det är mycket som ryms i en och samma person.

Någon är ute efter hennes liv. En person som inte drar sig för att gå över lik. Många är offren i denna bok. Man vet inte vem psykopaten är, men man vet att han kommer och att han är våldsam. Han har dessutom ett bomärke. Han fäster en majblomma på sina offer.

Jag kan naturligtvis inte avslöja ett slut i en sådan här bok, men det slutar ändå så att det ges en vidöppen dörr för en fortsättning. Mer fokus då, tack!

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22