MED RULLSTOL I GRÖNSAKSHISSEN – om hopp och optimism i en tid av förlust och utsatthet

May 10th, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Recension

Omslag till Med rullstol..Av Marie Hav Lundkvist
Bild Robert Källgren
Idus förlag, 2014
ISBN 978-91-7577-034-5, ib, 126 sidor

Dast, tidskrift för underhållningslitteratur. Så står det på våra webbsidor. Det är alltid svårt att dra gränser för vad som är underhållande. Det finns ju deckare som tar upp svåra samhällsproblem och är mer oroande än roande. Det finns fackböcker som förstås är underhållande för dem som än intresserade av ämnesområdet. Det finns debattböcker som inte siktar på att vi ska underhållas utan väckas av innehållet.

Denna inledning kändes nödvändig, för detta är en bok som vanligen inte kommer till oss, men förlaget tycker att den är underhållande. Och med ett viktigt ämne.

Och så är det. Författaren har en lång yrkesbana inom företagande men har fått en snabbt framskridande muskel- och nervsjukdom, en medfödd mycket sällsynt sjukdom. Efter bara ett par år sitter hon i rullstol, behöver assistans, hör praktiskt taget inget. Men hon är envis, och har med hjälp av sin man ställt samman denna bok som redovisar bitar ur hennes färd från insjuknande till läget i våras (när boken blev klar). Titeln är typisk: för att komma till restaurangens andra våning var det grönsakshissen mellan kökets olika delar som hon fick tryckas in i. Tryckas är rätt ord.

Illustrationerna till nästan alla kapitel stämmer väl överens med textens blandning av kåseri och pamflett.

Hon är arg, förtvivlad, ledsen. Men hon finner på lösningar. Och hon visar hur mycket som inte fungerar för funktionshindrade. Som sjukhus där man inte fattat att hon inte kan använda trappor, inte öppna dörrar själv. Som färdtjänst, tåg och bussar som ska vara anpassade, men där rullstolsrampen varit sönder i ett år.

Jo, det är underhållande, samtidigt som man hoppas att ansvariga tjänstemän och politiker läser och gör mer än ler åt eländet.

LEIF-RUNE STRANDELL

Marie Hav Lundkvist

Marie Hav Lundkvist. Foto Lasse Robertsson

Författaren har en egen webbplats: http://www.hopptimisten.com/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22