McMAFFIA Brottslighet utan gränser

May 19th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till McMaffia

Av Misha Glenny
McMafia. Crime Without Frontiers 2009
Översatt av Hans Magnusson
Norstedts 2009

När muren i Berlin föll under 1989:s näst sista månad gladdes många år att en avskydd regering och dess politik gick i graven. Det trista med den förändringen, en tristess som det tog ett tag att lägga märke till, var att Sovjetunionens tillgångar snabbt hamnade i privata fickor och att ryska oligarker snabbt lärde sig gangsterkapitalismens villkor. Den nya laglösheten i Ryssland spred sig snabbt till de områden som legat inom Sovjetstyrets räckhåll och exempelvis Balkan blev en grogrund för organiserad brottslighet av sällan skådad styrka. Chefer och betrodda medarbetare ur olika länders säkerhetstjänster slutade tjäna sina gamla stater och började i stället tjäna pengar.

Nu gick det lättare för gods som kvinnor, narkotika, vapen och cigarretter att ta sig fram längs gamla smuggelrutter. Inga tullare stod i vägen, de avlönades nu från andra håll. Polis, smugglare och gangsters blev en enhet i Mammons tjänst. Krig, som till exempel det i de jugoslaviska delstaterna, var inget hinder. Medan de olika styrkorna decimerade civila i den etniska rensningens namn sålde albaner, serber, kroater och muslimer glatt smuggelgods till varandra. Den kriminella världen såg till att avreglera och bli globala en god stund innan vanliga hederliga länder såg fördelarna med detta.

Misha Glenny

Så beskriver BBC-reportern Misha Glenny de turbulenta åren på 90-talet i sin bok McMaffia. Brottslighet utan gränser. Och tekniken har nu spritts över hela världen. Globala banditer finns numera överallt – i Kina, Afrika, Sydamerika (där kokainhandeln är särdeles viktig), de före detta Sovjetstaterna, Sydafrika, Israel och Kanada. Allt som går att tjäna pengar tjänar man pengar på. Det som inte sker på marken sker i cyberrymden.

Det handlar inte om småpengar. Skurkarnas ekonomiska omsättning har nått upp till 20 procent av vad världens totala handelsomsättning utgör. Enligt Glenny är detta skadligare för världen än den internationella terrorismen. Ligorna har råd att korrumpera myndigheter och gör det, till exempel i Mexiko där samhället håller på att bryta samman.

Allt följer gamla traditioner – det är de fattiga länderna som förser den rika världen med varor, illegala som legala. Han beskriver de illegala stor. och småpåvarna i olika delar av världen. Inte ens själv lever han hederligt till 100 procent. Där rysk kaviar produceras illegalt och skickas till rika araber passar Glenny på att köpa lite godsaker själv och banditernas kontakt-nät gör att han kommer förbi tullen.

Den gången visste han vad han gjorde men vi andra konsumenter är lyckligt ovetande om att man knappt kan handla någonting som inte vid något tillfälle under produktion eller vidareförsäljning fläckats av olika brottslingars medverkan.

Största förtjänsten för dagens olika ligor tycks vara narkotikahandeln. FN menar att den tillför internationell brottslighet heta 70 procent av dess samlade resurser och om drogerna legaliserades, menar Glenny, skulle mattan dras bort under fötterna på dem som säljer och distribuerar.

Det är en intressant bok han skrivit, till och med en äventyrsbok där författaren själv blir äventyrare som mitt i allt sökande efter olika skumma affärer världen runt på något sätt, mitt i all konkretism, verkar låta detta ändamål helga medlen och låta de genomtänkta konklusionerna vila i frid för den spännande berättelsens skull.

LARS-ÅKE SVENSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22