MATRIX

Nov 1st, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Recension

Omslag till MatrixAv Lauren Groff
Matrix, 2021
Översättning Bogg Johanna Karlsson
Bookmark förlag, 2021
ISBN 978-91-89393-06-6, inbunden, 283 sidor

Marie de France växer upp på ett slott i det frankiska riket under 1000-talet, oäkta dotter till kungen och omgiven av starka kvinnor, modern och mostrar, alla tjänar kungariket som korsriddare. Marie är bara ett litet barn när hon följer med under dessa korståg och då för första gången möter den kvinna som kommer att bli rikets nästa drottning, ett omskakande möte att någon kan vara så vacker.

Livet på slottet är präglad av stor frihet, vilda lekar med vapen, närhet till djur och natur. Marie växer upp till en kraftfull, högväxt, stor kvinna med ett utseende som väcker avsmak. Få tilltalas av hennes sällskap och elden i själen söker näring för längtan på ett sätt som inte tycks finna vägar.
Efter moderns död utbryter en maktkamp och Marie tvingas bort från sitt hem och får fristad vid hovet. Där möter hon igen kvinnan från barndomen, nu det frankiska rikets drottning.

Med stor livskraft och lust tar Marie nu del av livet vid hovet, överflödet, njutningarna och närheten till skönheten av sin drottning. Vad hon inte förstår är att hon inte passar in i livet vid hovet. Här gäller lagar och strategier för allianser, makt, och drottningen håller med fast hand i alla trådar. Marie sticker ut med sitt oblyga, vilda sätt, och mest med sitt utseende. En jättekvinna och därtill ful, säger drottningen. Hon måste bort. Domen faller att Marie ska flytta till ett kloster också det under drottningens beskydd. Ett av många kloster där rikets adliga döttrar placeras av olika skäl . Nu har drottningen valt ett som uppenbarligen lever i stort förfall och misär. Dit ska Marie förflyttas.

Året är 1158 och Marie är 19 år när hon förkrossad rider upp till klostret och för första gången möter nunnorna och det slitsamma klosterlivet. Ryktet om hennes uppenbarelse har hunnit före och det är knappast ett varmt välkomnande Marie möter trots klostrets svåra situation, ekonomisk misär, svält och umbäranden.

Men den inre livskraft och eld som finns i djupet av denna kvinna , dömd och bedömd för utseende , att inte passa in, att vara fel, kommer här att finna en väg. Marie antar utmaningen och tänker ta strid, nu i den tilldelade rollen som klostrets priorinna, ett annorlunda korståg.

Klosterlivet är fyllt av bön, mässor, meditation och hårt arbete. Långsamt anpassar sig Marie och ser med ömhet på sina medsystrar som hon nu ska beskydda och värna. Hon deltar men hennes tro är svag. Men hon kan nog göra nytta ändå.Hon börjar med projekt för att vända de svåra livsförhållanden hon ser att nunnorna lever i. Hon har nytta av sin fysiska styrka, sin oräddhet och kraft.

Så kommer Marie de France att vända ett materiellt förfall till välstånd och framgång. Markerna ger alltmer avkastning liksom djurhållningen. Nunnorna får stärkande mat och svält byts till överflöd. Med säker hand håller hon rodret, blir klostrets abbedissa och undfallenhet inför makt och andras utnyttjande finns inte på kartan.

I hennes strategi ligger att välja ut dem med särskilda gåvor och fallenhet, både bland nunnorna men också bland andra kvinnor som tjänar i klostret. Så utvecklas läkekonst, tekniska lösningar, konstnärlig utsmyckning. Var och en efter sin förmåga. Och nog har de förmågor, dessa hårt arbetande kvinnor. Projekt avlöser projekt. Större, mer. Som ett eget land och skyddsvallar mot omvärlden. Marie vill skydda sina nunnor till varje pris. Och hoten, farorna, mot klostret finns där hela tiden och kräver abbedissans totala uppmärksamhet. Hon måste hela tiden vara steget före.
Och drottningen har ju sitt finger med i spelet. Hon vill inte ha konkurrens.

Under ytan där så mycket tar konkret form, realiseras, pågår också ett liv. Det som är längtan, begär, drömmar, känslor. Dessa kvinnor lever så nära varandra, delar det hårda arbetet skuldra vid skuldra, men också glädjeämnen, andligt liv. Det är mycket kan man inte styra över. Det som kommer under nattens tysta timmar eller i den lilla avskildhet som kan fås. Lust som bränner, som gör ont.

Lauren Groff har skrivit en fantastisk bok. Titeln är väl uttänkt i sin symbolik, Matrix. Liksom så många delar i berättelsen också är symbolbärande var och en. Det var svårt att göra avgränsningar för att belysa den större väven. Där associationerna lever sitt eget liv.

Marie de France har funnits i verkligheten men berättelsen är fiktion. Det är ett spännande grepp att ta avstamp i medeltid och klosterliv och där låta så många frågor vävas samman som har giltighet än i dag. Matrix som livmoder liksom matriarkat, kvinnoliv och gemenskap i centrum. Männen finns inte med i berättandet, det som kvinnor ofta relaterar till, färgas av. Sannolikt ett medvetet val. Och det är väl bara i nunnekloster man kan komma nära vissa konkret kvinnliga frågeställningar. Berättelsen bärs av egen sinnlighet, i doft, i hud, i färg, i eget kontext. Kvinnor kan. Jag vill också betona en annan sak, det finns mycket humor, burleska svängningar som är verkligt roliga. Liksom att fångas upp av själva tiden, 1000-talet, och att ”nörda” ner sig på Frankernas välde !

Tyvärr finns en besvärande kritik. Och den är förlagsteknisk. Utgivning, korrektur, översättning!! Boken är fylld av stavfel, syftningsfel och det stör verkligen flytet i läsningen, dock inte själva berättelsen.

Detta till trots vill jag dock varmt rekommendera denna läsupplevelse och alla dess associationer.

GUNILLA LINDBLAD

Lauren Groff

Lauren Groff. Foto Eli Sinkus

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22