MARVATTEN

Oct 1st, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till MarvattenAv Ann Rosman
Albert Bonniers Förlag, 2020
ISBN 9789100145118, inbunden, 431 sidor

Det var fyra år sedan Ann Rosman, en av mina favoritförfattare, kom ut med någon bok. Därför är denna efterfrågad. Av många tror jag. Författaren har oftast maritima teman i sina kriminalromaner. Så också denna gång.

Boken är till hälften historisk true crime och till hälften en mer traditionell nutida deckarhistoria. Det mest annorlunda är att de två historierna knappast kan kallas parallella. Normalt i sådana här böcker brukar den historiska delen ha någon slags bärighet in i den moderna. Här är det egentligen bara ett hus som är gemensamt.

Jag uppskattar allra mest den gamla sanna historien. Den tilldrar sig i Marstrand naturligtvis. Ann Rosmans böcker har ju den idyllen som bas. I mitten av 1800-talet. Pigan Johanna börjar arbeta hos den ogifte guldsmeden. Så småningom blir hon fru i huset och föder fem barn. Familjen drabbas av en eldsvåda som ödelägger en stor del av staden. Olyckshändelse eller mordbrand?

Författaren berättar gripande och inkännande om Johannas öden. Researchen och forskningen bakom vad som har hänt är så grundlig att läsaren känner med henne och hennes barn. Det känns på riktigt att det här har hänt.

Annars är kriminalinspektören Karin Adler författarens huvudperson. Så även här. Karin har blivit mamma och är hemma med barnet. När en gammal arbetskamrat avlider i vad som först ser ut som en arbetsplatsolycka på ett skepp börjar hon ändå jobba så smått. Var det verkligen en olycka? Den här berättelsen är inte lika stark som den äldre. Eftersom kapitlen varvas längtar man tillbaka till Johanna i vartannat kapitel.
Det är för många sidor, men eftersom det är så välskrivet, som vanligt från Ann Rosmans penna, blir det ändå inte så segdraget.

NISSE SCHERMAN

Ann Rosman

Ann Rosman. Foto Emelie Asplund

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22