MARINA

Dec 28th, 2013 | By | Category: 2013-12 dec, Recension

Omslag till  MarinaAv Carlos Ruiz Zafón
Marina 1999
Översättning Yvonne Blank
Albert Bonniers förlag 2013
ISBN 9789100129927, inb, 263 sid

Berättelsen utspelar sig i Barcelona i slutet på 1970-talet, i kvarter där överklassen tidigare framlevt sina liv. Området är numera nedgånget med igenvuxna stora trädgårdar, förfallna villor och ruinerade ägare.

Oscar 15 år går på en internatskola, där han vantrivs. Varje dag efter skolarbetet ger han sig ut på upptäcktsfärder i staden för att vid skymningstiden återvända till middagen på skolan. En dag ger han sig i väg för att utforska en okänd gata. Han hamnar slutligen i en av dessa nedgångna villor omgiven av  mossbelupna skulpturer och en fontän. Det blir inledningen på en vindlande och fantasieggande händelsekedja, men också en bitterljuv och sorglig kärlekshistoria.

Berättelsen som i första hand är en ungdomsroman formar sig till en slags slutpunkt och avsked för författarens arbeten inom den genren. Den är samtidigt en knutpunkt mellan det outsagda, de hemligheter vi bär på och den värld vi lever i.

ULF MALMSTRÖM

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón Foto David Ramos

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22