MARELD

Feb 18th, 2014 | By | Category: 2014-02 feb, Recension

Omslag till MareldAv Dennis Karlsson
Hoi Förlag 2013
ISBN 078-91-86775-80-3, 478 sid

Denna debutroman utspelar sig i ett litterärt västkustlandskap som gjorts känt av författare som Camilla Läckberg, Ann Rosman och Ramona Fransson. Dennis Karlsson har valt ett område i trakten av Marstrand och Kungälv som spelplats. Nära Skallens fyr finner vid midsommar en vandrare två unga människor lutade mot en bergvägg. De befinns vara mördade och den från Göteborg just förflyttade kriminalkommissarien Vera Lind får utredningen på sin lott och uppdagar rätt snart att gärningsmannen inte är en helt normal person.

Dennis KarlssonKarlsson har skrivit en polisprocedurhistoria. Man får följa polisarbetet i flera av dess skeenden, kriminalarnas diskussioner där argumenten mot den nye chefen Lind inte enbart är av utredningsteknisk art. Medan vissa spår förkastas och andra dyker upp breddas sökandet efter den skyldige – inte minst sedan dansk polis visar sig ha ett fall från Skagen där två ungdomar mördats på ett likartat sätt. Att de båda dubbelmorden har ett samband visar sig så småningom liksom att motivet finns att söka i historiens dunkel. Här är Linds samarbete med den semesterledige kriminalteknikern Gabriel Smedberg intressant beskrivet.

Karlsson har också berättarmässigt sökt sig bakåt till 1970- och 80-talens romanstil som inte koncentrerade sig så mycket på de olika personernas personliga bekymmer utan i stället skapar spänning genom polisarbetet.

Samtidigt ger Karlsson gärningspersonen en hel del utrymme, en förklaring till varför saker och ting inträffar.

Det är en genomtänkt debut som troligen kommer att följas av fler romaner. Miljön är väl beskriven liksom i de flesta fall personerna. Den som söker kan visserligen hitta små skönhetsfläckar, men det brukar också förekomma hos etablerade författare som utkommer på stora förlag.

JAN NYGREN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22