MANNEN SOM RESTE BORT SITT LIV


Nov 26th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Recension

Omslag till Mannen som reste bort sitt livAv Sture Lönnerstrand.
Tira Tiger Förlag, 2017
ISBN 978-91-7611-802-3, 301 sidor

De 20 novellerna i denna samling kan till stor del placeras i genren space opera – en litteraturart snarlik fantasyn – vilket var en stilart Sture Lönnerstrand (1919–1999) kände sig hemmastadd i. Han publicerade sina noveller i svenska tidskrifter som Levande Livet och följetonger i Året Runt och Vecko-Revyn men hade tydligen siktet ställt högre (om det nu inte enbart var ett tidens tecken) ty hans hjältar var våghalsiga och driftiga herrar med ofta engelska eller amerikanska namn och en syn på världen som sammanföll med Winston Churchills.

Sture LönnerstrandDessa karlakarlar flög ut i rymden i manicker med modifierad 40- och 50-talsteknik i botten men försedda med moderniteter som ännu inte är uppfunna. Inför eller på sina resor träffade de på kvinnor som behövde skyddas. Den eventuella belöningen för att de räddats från fruktansvärda träsködlor eller andra ofta muterade djur fick man tänka sig. Tiden höll spalterna kyska.

Det här är med allra största sannolikhet noveller skrivna för brödfödan, rejält daterad underhållning men intressant som tidsfenomen. Det betyder inte att det är dåliga berättelser. Lönnerstrands skapande fantasi och driv lyster igenom även när man anar förlagskrav i bakgrunden.

Sture Lönnerstrand själv är intressant som person och författare. Efter avklarad studentexamen studerade han i Lund. 20 år gammal debuterade han 1939 med diktsamlingen Ung mans gåtor innan han återvände till Stockholm och två år sedan gav ut det lyriska Eddan-inspirerade fantasyeposet Där (2001 återutgivet av förlaget Paradishuset). Sedan blev han mer eller mindre ett inventarium på veckotidningen Levande Livet där han mellan 1943 och 1945 publicerade mer än sjuttio noveller. Det är ett antal av dessa som finns med i Mannen som reste bort sitt liv (Tira Tiger) och de tidigare samlingarna Den siste Iguanodon (2009) och Det hoppande fenomenet Splunknig (2015) de båda senare på förlaget Zen Zat.

I tretton av dessa noveller var en tonåring med superkrafter huvudperson. Hon hette Dotty Virvelvind och blev seriehjältinna i Levande Livet fram till slutet av 1946. Manuset skrevs av Lännerstrand och serien tecknades av Björn Karlström.

Därefter började Lönnerstrand skriva längre texter. Efter att ha haft följetonger med ibland annat Året Runt och Vecko-Revyn gav han 1951 ut en modernistisk diktsamling betitlad Den oupphörliga (incestrala) blodsymfonien. 1954 vann han Bonniers Förlags tävling om bästa svenska science fiction-roman för ungdom med Rymdhunden. Efter en svår bilolycka skrev han allt mindre: några noveller, dramat Virus 1960 och några radiopjäser innan han helt övergick till att skriva faktatexter. 1994 fick han en mindre succé med en bok om reinkarnation. Den hette Shanti Devi och har översatts till flera språk.

Lönnerstrand hörde också till grundarna av svensk science fiction-fandom. 1950 startade han och Roland Adlerberth sf-föreningen Futura som var landets största fram till hösten 1957 då den uppgick i SF Union Skandinavien.

I klassikerserien Dolda noveller och glömda pärlor har Bertil Falks förlag gett ut två samlingar med Lönnerstrands noveller. I år kunde han av olika skäl inte fortsätta utgivningen som togs över av Tora Greve och Tira Tiger Förlag.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22