MANNEN PÅ TRINISLA Av Jerker Virdborg

Feb 1st, 2008 | By | Category: 2007-4, Recension

Norstedts 2007
I havet utanför Fjällbacka ligger ön Trinisla. Dit har Virdborg förlagt en historia i långsamt tempo och med helt annan löd än de berättelser som på senare tid tillkommit på fastlandet en bit därifrån.

Författaren söker sig hela tiden emot det mystiska, det närmast outtalade och närheten till nogot ovisst och troligen mycket farligt. På ön finns  som sommargäster ett par där allt tycks vara på upphällningen, två töser och deras missbrukande far och ytterligare några gestalter vars tillvaro förändras när en mystisk man seglar in med en farkost som verkar komma från yttre rymden. Tillvaron dallrar av hetta, på stenarna finns hällristningar som har metafysisk betydelse (eller åtminstone fungerar som symboler) och berättelsens hotfullhet stegras nästan till det parodiskas gräns.

Det finns känslomässiga likheter med Virdborgs Svart krabba, fast författaren misslyckas en aning med att skruva till sin skruv så att det känns. Det har blivit lite av den amerikanska dramaturgi som säger ”börja med världens undergång och arbeta dig upp till ett klimax”. Med en så intensiv början är det svårt att ytterligare spänna bågen så att det känns.

PER MAGNUSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22