MANNEN PÅ HAVETS BOTTEN

Jun 17th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till Mannen på havets bottenAv Kjell E. Genberg
Wela förlag 2012, e-bok 37000 ord
ISBN 978-91-86081-50-8

Ett lik hittas intrasslat i ett fiskenät. Vem är den döde? Är det mord? Är det självmord? Om det är mord, vem är då förövaren?

Alla de här frågorna besvarar herr Genberg på sitt sedvanliga begåvade sätt. Han är ohyggligt duktig när det gäller research. Under åren har jag bara hittat ett par geografiska fel. En gång körde bilen på en enkelriktad gata. Det syns ju inte på en vanlig stadskarta. Den andra gången var också en ”kartfråga” när personen gick utför när han borde gått uppför. Sådant har man överseende med.

Kjell E GenbergNu befinner vi oss i Blekinge. Och han, Genberg alltså, lyckas ge både lokalfärg och ortens företagsförändringar på ett snyggt och korrekt sätt.

Genbergs språk är säkert. Det är flytande och driver läsaren framåt i handlingen. Han skriver hela tiden med en humoristisk underton eller en sarkastisk fränhet som piggar upp betraktaren av hans rader.

Jag har läst en herrans massa kriminalare det senaste halvåret. Vi har väl nu ett trettiotal deckardrottningar i landet, gamla som nya. Jag vet inte en som förmedlar en så god svenska som Genberg. Jag vet inte någon som håller intresset vid liv, en del kallar det spänning, som Genberg. Och jag vet ingen som beskriver miljön så väl som Genberg. De flesta av ”drottningarna” skissar kulisser när de skall skildra en orts eller en stads miljö.

En sak har alltid retat mig när det gäller Kjell E. Genberg och det är hans slarvighet att läsa korrektur. Idag finns inga korrekturläsare, antar jag, eftersom även de största förlagen, ex Norstedts, begåvar oss läsare med en mängd felaktigheter. Genberg har kommit ut med böcker där en tjugo sidor har saknats. Författaren och förlagsredaktören måste själva kolla texterna.

Nu, med Mannen på havets botten, har Genberg även lyckats med konststycket att minimera korrekturfelen.

Om jag har någonting emot deckardrottningarna? Inte alls. Det finns ett par stycken, exempelvis Karin Alvtegen, som jag uppskattar. Däremot har i vart fall inte jag hört ordet deckarkung.

Så varför inte utse herr Genberg till deckarkung nu när det mesta skall gå i rojalismens tecken. Den där hovreportern Ebba von Sydow ska till exempel tillsammans med Jakob Hård skildra Londonolympiadens invigning.

Läs Kjell E. Genberg så får ni en timmas god underhållning.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22