MANNEN PÅ GATAN

May 10th, 2022 | By | Category: 2022-05 maj, Recension

Omslag till Mannen på gatanAv Trevor Wood
The man on the streets, 2020
Översättning Jessica Hallén
Modernista, 2022
ISBN 978-91-8023-195-4, inbunden, 352 sidor.

Trevor Wood är en brittisk författare från Newcastle. Han har tjänstgjort inom den brittiska flottan, har en mastersexamen i kreativt skrivande och har även arbetat som journalist. 
Mannen på gatan är hans thrillerdebut, som vunnit utmärkelser i Storbritannien.

Jimmy är en hemlös veteran med posttraumatiskt stressyndrom. En sen kväll hör han nere vid floden i brittiska Newcastle ett högljutt gräl mellan två män och sedan något tungt som faller i floden. Han vill först inte bry sig om det som hänt. När han senare ser i en tidning att Carrie letar sin far som försvunnit, anar att det kan vara samme man som kastades i floden. Jimmy tar kontakt med Carrie och berättar vad han hört.

Carrie är övertygad om att något hemskt har hänt hennes pappa och Jimmy går med på att hjälpa henne i sökandet. De börjar tillsammans samla information. Carries far var en aktivist, men mördades på grund av det eller på grund av något känsligt som han visste och som inte fick bli känt?

Flera olika personer blir misstänkta av olika anledningar. Polisen lägger ingen vikt vid Jimmys vittnesmål, men det är uppenbart att hans engagemang och vittnesmål försätter honom i allvarlig fara i förhållande till både gamla och nya fiender.

Trevor Wood har skrivit en lite annorlunda intrig med en hemlös veteran och före detta fängelsekund som huvudperson. Mannen på gatan handlar en hel del om hemlöshet och om varför personer blir hemlösa. Intrigen är intressant men upprepade hopp mellan då och nu, och en flåshurtig jargong gör att boken aldrig griper tag i läsaren. Handlingen lunkar på och blir långrandig utan större inslag av spänning.

Upplösningen är dock suverän och oväntad.

LARS-ERIK HOLM

Trevor Wood

Trevor Wood. Foto James Morrison

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22