MANNEN I BILEN

Aug 8th, 2020 | By | Category: 2020-08 aug, Recension

Omslag till Mannen i bilenAv Ilmar Taska
Pobeda 1946, 2016
Översättning Heidi Granqvist
Historiska media, 2020
ISBN 9789177894223, 306 sidor

Det är inte ofta spänningslitteraturen får en ny bok från Estland. Prisbelönta debutanten Ilmar Taska arbetar med film, teater och TV. Han är född 1953 och skildrar tiden då Estland just blivit en Sovjetrepublik.

Tallinn 1946, en sexårig pojke sitter på en vedstapel utanför hemmet och leker busschaufför. Då glider en skinande ny bil av lyxmärket Pobeda förbi och stannar till. Pojken och den vänlige föraren börjar prata och därmed förändras livet för pojken och hans föräldrar men också för föraren för alltid.

Ilmar TaskaPojken är ovanligt försigkommen och mogen för sin ålder. Men han är dock bara sex år och råkar försäga sig om saker hans föräldrar strängt förbjudit honom att prata om. Och den vänligen mannen som naturligtvis arbetar i säkerhetstjänsten utnyttjar under den växande vänskapen pojken lömskt och beräknande.

Författaren berättar i en sakligt stillsam ton medan läsarens indignerade desperation stiger över hur det är att leva i en obönhörlig diktatur. Alla bipersoner, pojkens moster operastjärnan, hennes älskade engelske nyhetsuppläsare, generalmajoren som är chef för säkerhetstjänsten, alla får de namn och levande beskrivningar.

Men den aningslösa, biltokiga pojken, hans olyckliga föräldrar och mannen i bilen förblir namnlösa, som symboler för de förtryckta och deras förtryckare. Här finns inga hjältar, bara alldeles vanliga människor.

Slutet är öppet, men jag skulle gärna läsa vidare om hur det gick för pojken. Även om det inte blir garanterat lyckligt.

KERSTIN MATZ

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22