MÅNLANDNING

Oct 6th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Månlandning

Av Eva Sjödin
Bokförlaget Mormor 2009

Jag har skrivit det tidigare: det är oklart varför DAST får en del böcker för recension. Denna tunna volym, 90 sidor i litet format, är närmast en långnovell. Titeln kanske för tankarna till science fiction, men så är det inte.

Handlingen utspelas sommaren 1969, pappa lyssnar intensivt på radiorapporterna om den första månfärden, mamma gör sådant som mammor gör på sommarboendet och huvudpersonen, 15-åriga dottern, går helst för sig själv tillsammans med hunden, klädd i en urtvättad träningsoverall.

Men så: mammas kusin Hans kommer på besök. Han kommer i en skinande pärlvit Ford Mustang, en bil man annars inte ser i denna norrländska avkrok. Sommaren förändras. Hans lär dottern köra bilen, mamma använder mera smink. Och sedan är frågan vem som förför vem, men 15-åringen blir ”vuxen” både vad gäller bilkörning och sex.

Det är en tät berättelse, utan mycket direkt anföring, utifrån dotterns perspektiv. Långa stycken av texten närmar sig lyrisk prosa,

Den är fängslande, lättläst, men antingen är jag för okänslig eller så har baksidesförfattaren lovat för mycket. Jo visst, det är en omedveten tävlan mellan mor och dotter, men dramatiken som utlovas ligger mer på det inre planet. Och det är inte det sämsta.

LEIF-RUNE STRANDELL

Eva Sjödin. Foto: Cato Lein

Eva Sjödin. Foto: Cato Lein

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22