MÄN UTAN NÅD

Jul 3rd, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Män utan nådAv Ricard A Nilsson & Pierre D Larancuent
Lindelöws 2012
ISBN 9789185379453, inb, 335 sidor

Denna thriller är full av samhällskritik som författarna framför i flera parallellhistorier. Den mest framträdande intrigen handlar om en iranier som begått ett hedersmord i Sverige och efter avtjänat straff ska utvisas. I sitt hemland är det ganska säkert att han kommer att fängslas, torteras och så småningom dömas till döden. Trots det väljer svenska myndigheter att skicka iväg honom till de väntande bödlarna. Här har inte författarna behövt fantisera allt för mycket eftersom det grundar sig på ett verkligt fall och boken inkluderar också hänvisningar till beslut som fattats på riktigt.

Iraniern söker hjälp hos advokatbyrån Feldt & Partners och det blir upptakten till bokens övriga parallella berättelser. De innehåller mycket våld och har främst rasistisk bakgrund. Advokaterna, som inte alla har rent mjöl i påsen, blir hotade och indragna i den actionkarusell som startar.

Det blir tveklöst mycket spännande och det känns att författarna i många stycken vet vad de skriver om. Det är då kanske inte så förvånande när man kan läsa att de båda är dömda för grova brott och att de använt fängelsetiden till att ta flera högskoleexamina. Intrigen och kompositionen av boken är välgjord där man snabbt förflyttas mellan de olika berättelserna, det skapar cliffhangers och ökar definitivt spänningsgraden.

Nilsson och LarancuentAtt författarna är debutanter lyser ändå igenom. Deras förmåga till gestaltningar är inte så hög, där finns mycket att arbeta på. Språket är ganska naivt och personerna är förhållandevis enkelspårigt beskrivna. Dessutom blir de hela tiden arga på varandra och skriker ut sina repliker titt som tätt. Jag har svårt att förstå anledningen till det. Man kan dessutom fundera på bokens titel – Män utan nåd – när det visar sig att de som mest saknar nåd är kvinnor.

Men som debutbok får den godkänt och jag hoppas att författarna återkommer och då med en mer genomarbetad bok där man lämnar mer åt läsaren att föreställa sig.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22