MAMMA, PAPPA, BARN

Apr 27th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Mamma pappa barn

Av Carin Gerhardsen
Ordfront 2009

Carin Gerhardsens hittills två kriminalromaner går under samlingstiteln Hammarbyserien efter polisdistriktet med samma namn. Det omfattar Södermalm, Enskede, Årsta, Skarpnäck, Farsta, Vantör, Älvsjö, Liljeholmen och Hägersten. Den första boken hette Pepparkakshuset i vilken det inträffade flera mord med tortyrinslag. Huvudpersonen, kriminalkommissarie Conny Sjöberg, upptäcker att det rör sig om en seriemördare. Den romanen, liksom den andra – Mamma, pappa, barn – följer tidens mönster. Man får vara med både på jobbet och i personernas vardag. Intrigerna är konstruerade som hos de flesta andra svenska kriminalförfattare, med polisarbete som interfolieras med privata göromål av olika slag och får sitt slut när mördaren är fast. Man kan inte komma ifrån att detta var en spännande roman trots sin konventionella uppbyggnad.

Så även Mamma, pappa, barn som kanske till och med är mer thrillerartad.

Treåringen Hanna vaknar ensam i den låsta lägenheten och finner att moders och den yngre brodern är försvunna. Bakom en buske hittas senare ett medtaget spädbarn och en kvinna. Ingen av dem kan identifieras snabbt eftersom ingen tycks sakna dem.

I en sidointrig blir en tonårig flicka mördad på en Vikingbåt. Det visar sig att hon har en 14-årig problemsyster. De båda fallen knyts samman av barns utsatthet och vuxnas oförmåga att se vad som sker i deras omgivning.

Gerhardsen skriver väl och har lärt sig hur man på ett konstruktivt sätt förvillar läsaren med falska spår. Jag gillar det här, trots att jag vet att jag läst liknande historier av andra, både svenskar och utlänningar.

BARBRO LINDBORG

Carin  Gerhardsen. Foto Daniel Skog

Carin Gerhardsen. Foto Daniel Skog

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22