MÅLTAVLA

Jun 26th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till MåltavlaAv Ingrid Hedström
Alfabeta, 2015
ISBN 9789150117301, inbunden, 448 sidor

Efter succéerna med böckerna om undersökningsdomaren Madame Poirot i belgiska Villette har Ingrid Hedström övergått till att förlägga sina böcker i Sverige. Hon har ändå gärna en internationell touch, även om det mesta tilldrar sig i Stockholm och Dalarna. Huvudperson är diplomaten Astrid Sammils som nu vikarierar som protokollchef på UD, och därmed är ansvarig för logistiken runt alla statsbesök.

Författaren har lyckats med konststycket att skriva förhållandevis gammeldags pusseldeckare, men har förlagt dem i en modern miljö och med nutidens frågeställningar och infallsvinklar. Hon tar upp aktuella ämnen som stalking och kvinnoförtryck.

Astrid själv får hotfulla mejl och är måltavla på ett antifeministiskt hatforum. Hon känner sig hotad. En av avsändarna kan spåras till den by i Dalarna där hon har sin gård, Sammilsgården. På hennes mark hittas en mördad rumänsk gästarbetare och mystiken tätnar. Dessutom är en av hennes ungdomsvänner spårlöst försvunnen och Astrid lägger ner mycket tid på att spåra henne.

Naturligtvis leder alla mysterier och utredningar till en gemensam lösning. Tillfälligheternas spel kan emellanåt tyckas spela en alltför stor roll, men det fungerar i kriminalromaner.

Redan i boken inledning får man klart för sig att det också finns ett hot mot det svenska kungahuset. Det dröjer ända till slutet innan man får reda på hur det kommer att avlöpa, en spänning som man får ha i bakhuvudet under hela läsningen.

Ingrid Hedström har verkligen återupprättat pusseldeckaren. Den mossighet som man kan förknippa med genren har hon totalt lyckats undvika. Istället får man en kollossalt välskriven, aktuell och spännande thrillerbetonad bok. Astrid Sammils är en genomsympatisk huvudperson som vi säkert får umgås med ett bra tag framöver.

NISSE SCHERMAN

Ingrid Hedström

Ingrid Hedström. Foto Berit Djuse

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22