MÅLSÖKANDE ROBOT

Jul 4th, 2011 | By | Category: 2011-7 juli, Recension

Omslag till Målsökande robotAv Jean Bolinder
HB Skrivarstugan J & M Bolinder
ISBN 978-91-979739-0-8

Nu ger han ut sin senaste kriminalroman som e-bok. Bara det är sensationellt, helt i linje med vad en experimentator och stigfinnare om Jean Bolinder brukar företa sig.

Som oftast har han förlagt handlingen till Skåne. Den rör sig hemvant i landskapet med utstickare till ”den lustgårds-fagra Ösbodalen” och till Honolulu. Personkaraktäristiken är beskt roande och miljöerna måleriskt – färgstarkt – skildrade (tolka formuleringen som en ledtråd till ett av intrigens viktigaste teman, vi kan kalla det van Jean BolinderGogh-spåret). Sin vana trogen skymtar författaren själv här och var i anagrammatisk version, perifert i konstnasaren Rednilobs gestalt och centralt i polismannen Svante Nilbjörns. Den senare utreder en serie mord förövade av en mystisk femme fatale med uppenbart hämndmotiv. Döden och sexualiteten, Bolinders favoritämnen, har kanske aldrig varit skickligare och mer intimt sammanvägda. Synden lurar bakom varje hörn, Helvetet stavas genomgående med versal begynnelsebokstav.

De 188 superkorta kapitlen lockar till höghastighetsläsning, vilket i sin tur gör att vi än lättare och in i det sista blir förblindade för Sanningen. Följaktligen utmynnar det hela, enligt gammal god deckartradition, i en förbluffande gåtlösning. Detta slags illusionistnummer ser man sällan i dagens strömlinjeformade och av vardagsproblematik baktunga polisromaner, tur att någon fortfarande håller fanan högt.

Ladda upp inför en originell och omtumlande läsupplevelse, ladda sedan genast ner Målsökande robot.

ULF DURLING

Boken nås via bolinderbok.se.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22