MAKTENS MÖRKA KORRIDORER

Nov 18th, 2014 | By | Category: 2014-11 nov, Recension

Omslag till Maktens mörka korridorerAv Gunnar Wall
Semic, 2014
ISBN 978-91-552-6120-7, inbunden, 542 sidor

Gunnar Wall är ingen debutant som författare. Han har skrivit en lång rad journalistiska böcker om korruption, maffia, Palme-mordet, terror med mera. Jag har läst ett par och gillat dem. Och för boken om Palm-mordet fick han pris av Grävande journalister.

Nu har han för första gången gett sig in i romanvärlden med en internationell thriller. Då går det inte lika bra.

Det är inget fel på idén: ett antal finansmän alltifrån höjdare i stora och ansedda banker till privata storinvesterare där ett par italienska bröders motståndare brukar råka illa ut, har en idé om hur man i privatiseringarnas tidevarv kunna roffa åt sig tidigare statlig och kommunal egendom. Billigt. Första land att testa projektet är Sverige, för där har man kontakt med statssekreteraren i finansdepartementet som har statsministerns uppdrag att lägga fram hur privatiseringar kan göras. Fast regeringschefen vet förstås inte hur gruppen tänker agera i hemlighet… Finansministern är överspelad, han är en snäll akademiker som visst tror på privatisering men på öppet sätt.

Gunnar WallPå finansdepartementet arbetar en ung kvinna, vikarie med hopp om fast jobb. Hon råkar få tag i ett papper som verkar konstigt, och vad är det för en konstig grupp som statssekreteraren samlat i ett konferensrum, så hemlig att de inte ens finns i inpasseringsförteckningen?

Läsaren vet förstås redan från början, men frågan är hur den unga Malin, som känner sig uppskattad och också dragen till den charmige statssekreteraren ska agera? Och så sker det oväntade dödsfall.

Den vane thrillerläsaren förstår hur det kan utvecklas. Här finns kontakter med kriminella mc-gäng, skumma företagare och en säkerhetspolis som agerar lite utanför lagens riktlinjer. Och en hjälte bredvid Malin, en privatdeckare/säkerhetskonsult med goda kontakter i polishuset.

Som i många sådana här romaner är inte personskildringarna det väsentliga, utan spänningen i hur det ska gå, hur man löser akuta och svåra problem utan att riskera livet själv.

Så här långt är det OK, inte nydanande men bra tänkt. Så kommer minussidan: det är för långt, för pratigt, för onödigt detaljerat. Det saknas en fast redaktörshand som kanske till och med kunnat korta nästan till hälften, för att då kunna leverera en tät thriller med många vändningar.

Om författaren vill utnyttja sitt par, unga ekonomen Malin och privatdeckaren, i en kommande thriller så hoppas jag att han kan tygla sina lustar att brodera ut.

LEIF-RUNE STRANDELL

Författarens webbplats: http://www.gunnarwall.se/

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22