MAKT UTAN GRÄNS

Nov 4th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till Makt utan gränsAv Marc Cameron / Tom Clancy/
Power and Empire, 2017
Översatt av Jan Malmsjö
Bookmark, 2018
ISBN 978-91-88745-13-2, 593 sid
or

Efter att Tom Clancy (bild tv) avled hösten 2013 har hans huvudfigur, numera presidenten Jack Ryan, fortsatt sitt litterära liv. Tom ClancyMakt utan gräns är den trettonde boken i serien och årets bok är skriven av den före detta federale utredaren inom U.S. Marshals Service Marc Cameron (bild th) som sadlade om och blev bestsellerförfattare.

Som alltid handlar Makt utan gräns om storpolitik och krigshot och den är – också som alltid – skriven med strikt realism och med ett ämne som plockat ur den senaste tidens nyheter om sakernas tillstånd i världen.

Marc CameronAtt som relativt ny författare fortsätta med en bokserie som pågått så länge som 30 år torde vara en utmaning i en klass för sig själv. Cameron gör dock inte bort sig. Tom Clancy skapade ett myllrande universum av gestalter och Cameron förvaltar dem väl i synnerhet när han skriver om den komplicerade hjältegestalten John Clark. Även de övriga som finns med har sina vanliga roller som igenkännandet kräver.

Boken är skriven på sedvanligt manér, snabbt och effektivt, för att få läsaren att i spänning vända blad. Vad man kan sakna är den gamle mästarens förmåga att väva in underfundiga och intrikata sidohandlingar. Men det är egentligen en petitess. Cameron tar pulsen på det nya politiska klimatet – givetvis ur en amerikansk synvinkel – där spänningen mellan USA och Kina får stor plats.

En luttrad Clancy-läsare kan inte låta bli att jämföra och förvänta sig den rafflande scen som avslutade mästarens böcker. I denna bok väntade jag ganska länge innan historien tog våldsam fart och hamnade i ett slut som fick mig att förvånat konstatera att alla författarens divergerande spår – ett trafikingripande i Texas leder till en kinesisk spion, ett angrepp på en oljeplattform i Afrika, terror mot en amerikansk jagare, ett spionfartyg från USA som riskerar att bordas av kineserna och de bekymmer som president Ryan har inför G2-mötet – kunde få en så nätt och trovärdig avslutning.

Tom Clancy (1947–2013) sägs vara mannen som startade den internationella thrillergenren. Hans debutroman Jakten på Röd oktober toppade New York Times bästsäljarlista med mer än två miljoner sålda exemplar efter att president Ronald Reagan kallad boken för ”den perfekta historien”. Inte illa för en man som började som försäkringsmäklare.

Många av Tom Clancys romaner har filmats, så även i år. I augusti påbörjade Amazon inspelningarna av en TV-serie om Jack Ryan, regisserad av Krasinski. Säsong två är redan beställd till 2019, där svenska Noomi Rapace kommer spela en av rollerna.

KARL HJELM

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22