MAESTRO

Mar 27th, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

Omslag till MaestroAv Geir Tangen
Maestro, 2016
Översättning Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn
Forum, 2018
ISBN 978-91-37-14988-2, inbunden, 368 sidor

Det här en bok där en bok med samma namn av samma författare (alltså den riktige författaren) finns med i intrigen. Detta torde räcka för att det ska stå klart att det är en invecklad och välarbetad historia.

Det är författarens debut, och han gör som flera av sina norska deckarkolleger väljer sin hemstad som miljö. Här är det Haugesund, och ena huvudpersonen är den lysande grävjournalisten Vilja Ravn Gudmundsson som jobbar på Haugesund Avis. Nå, glansdagarna är över sedan fyra år, nu försöker han låta bli att arbeta för att i stället betvinga sina demoner med alkohol för att mota ångestattackerna. Vi läsare förstår förstås att det som utlöst hans ångest och det som nu händer har något samband, men vad?

Eller är det ett villospår? Det är sällan som en modern deckare har en intrig som liknar pusseldeckaren, utan att ändå vara en renodlad pusseldeckare, men här har författaren lyckats få ihop den kluriga gåtan med polisromanen och personskildringar som försöker ge lite mer (fast helt tycker jag inte han lyckas med just det senare), plus häftig action.

Journalisten får mejl där en person med påhittat namn berättar att det ska ske ett mord på en person som begått brott men friats av rättsväsendet. Och så blir det. Och så kommer nästa mejl…

Den lokala polisens unga kvinnliga kriminalkommissarie Lotte Skeisvoll är den andra huvudpersonen. Hon har sina personliga problem, bl a att hon är överdrivet pedantisk både i arbete och privatliv, plus att hon har en missbrukande syster. När morden blir fler kallas expert från odla in, och naturligtvis blir det genast gnissel i utredningen.

Och här en spoiler som jag skyller på förlaget, för det står i baksidestexten: morden utförs så som de skildras i kända deckare.
Här finn alltså mycket för den vane deckarläsaren: personer att misstänka, gåtor med motiv och tillvägagångssätt att lösa. Och som sagt en väldigt avancerad intrig.

Mycket i personskildringen bygger på nutida deckarklichéer, medvetet av författaren (som också driver en deckarblogg: https://bokbloggeir.com/). Han är lärare och alltså numera författare, med en bok till utgiven i Norge.

En intressant debut.

LEIF-RUNE STRANDELL

Geir Tangen

Geir Tangen. Foto Haakon Nordvik

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22