LYCKOHJULET

May 6th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Lyckohjulet

Av Ramona Fransson
Anomar 2009

Den som ger ut sina romaner på eget förlag kan bli ”deckardrottning” lokalt och sälja hyfsat med böcker. I synnerhet som om man, i likhet med Ramona Fransson (född 1956 i Borås och nu bosatt på Tjörn), ser till att göra vackra utgåvor som inte skiljer sig nämnvärt utseendemässigt från de som kommer på de stora förlagen. Men att vara känd i ett mindre område, oavsett hur bra man skriver och hur spännande böckerna är, betyder för det mesta att de rikstäckande tidningarnas spalter aldrig öppnas för den lokala förmågan.

Ramona Fransson

Ramona Franssons fjärde kriminalroman Lyckohjulet är en typisk sådan produkt, riktigt väl skriven och definitivt spännande på sina ställen. Den handlar om hasard, dobbel och spektakulära mord med trakterna kring Casino Cosmopol i Göteborg som spelplats och en polisutredning där spaningschef Greger Thulin och kriminalkommissarie Katarina Linde och polisens team får mycket att göra.

Hela historien rör sig kring familjerna Caling och Hildeng och Fransson skriver till att börja med i ett långsamt tempo, lär läsaren de olika familjemedlemmarnas karaktärsdrag innan handlingen tar fart och slutar nästan furiöst med inblandning av kriminella gäng, som det ju finns gott om i detta Sveriges Chicago.

Familjerna Caling och Hildeng har en fasad av integritet och respektabilitet och under den finns givetvis vådliga hemligheter som under resans gång lockas fram. Fransson har känsla för spännande historier och förmåga att trots viss övertydlighet  skildra personer så att de känns trovärdiga.

Det är möjligt att det beror på Franssons yrkeskarriär – hon  har enligt fliktexten arbetat som barnflicka, kassabiträde, sjukvårdsbiträde, servitris, TV-hallåa och översättare – att hon har lärt sig skildra människor och platser på ett övertygande sätt.

Och hon har utvecklats efter debuten med Dyrbar kärlek (2005  med omarbetad upplaga 2007). Den handlar om ett inbrott där det inte bara försvinner dyrbar konst utan också familjens barnvakt. Flera mord begås innan den stående huvudpersonen Greger Thulin lyckas lösa fallet.

Bok nummer två, Iskall hämnd (2006), känns lite mer valhänt skriven, något som kan bero på att debutboken omarbetats i den pocketversion jag läst. Fransson gillar att arbeta med flera intriger samtidigt och spar inte på liken. Men man kan notera att de både polisiära huvudpersonerna Thulin och Katarina Linde tycks utvecklas från den ena boken till den andra.

Liksom i den tidigare spelar Tjörn en roll i tredje boken med titeln Mord i Skärhamn (2007). Det är säkerligen oavsiktligt – även om miljöerna i båda fallen är västkustska – är att man märker likheter med vissa av de drag man finner i Camilla Läckbergs romaner. Troligen är det de havsnära miljöerna som gjort människors uppträdande likartat. Jag tycker mig dessutom känna igen grundhistorien i ett kriminalfall som verkligen utspelade sig i trakterna för några decennier sedan.

Ramona Fransson kom i fjol också ut med den självbiografisk skildringen  Älskling vi blir inte med barn, om ofrivillig barnlöshet.

HELGA LINDH

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22