LUSTANS TIVOLI

Oct 4th, 2016 | By | Category: 2016-10 okt, Recension

Omslag till Lustans tivoliAv Birgitta Andersson (pseudonym för Birgitta Backlund)
Ordberoende förlag, 2016
ISBN 978-91-8759523-3, inbunden, 232 sidor

2010 debuterade författaren med en självbiografisk roman, Blondie, som berättade om en uppväxt i misär och ett liv som drogmissbrukare och prostituerad. Men hon lyckades till sist i livet och blev journalist och författare.

Nu har hon kommit med en roman som, misstänker jag, har en del självbiografiska inslag av hur det är att leva på samhällets botten, men som, antar jag också eftersom jag såg henne signera boken på Bokmässan, inte är lika självbiografisk.

Birgitta AnderssonDet handlar fortfarande om Blondie, nu sedan 35 år vanlig pensionär gift med Leif, och som kallas Birgitta eller Gittan. Snart ska hon fylla 70 när livet tar en annan vändning. Hennes plågoande från förr, Ronny, visar sig ha flyttat in i samma hus och hon blir rädd. Det har hon anledning att vara, för Ronny får tag i henne, tar henne till lägenhet och låser in henne på toaletten tills han ska hinna ta hand om henne. Hon lyckas ta sig ut och eftersom mannen är drogad och håller på att injicera mer så lyckas hon slå ner honom, och fortsätta misshandeln tills hon är säker på att han är död.

Aldrig mera fängelse tänker hon, skyndar hem, plockar ihop det viktigaste och lämnar Stockholm, hamnar i Köpenhamn där hon raskt blir bestulen på de pengar hon har.

Så inleds berättelsen om Gittes (som hon nu kallas) liv i Köpenhamn som tiggare, svartarbetare på restaurang och som hemhjälp till ett gaypar. Interfolierat med fyllor, sex med män och kvinnor av olika åldrar.

Hela tiden med saknad efter den omtänksamma maken och döttrarna, men rädslan för polis och fängelse avhåller henne ens från att höra av sig.

En slags thriller alltså, men allra mest en dagbok där vi får berättat vad som händer Gitte och vilka udda personers hon träffar. Mycket sex, men inget för den pornografiintresserade.

Jag är ganska säkert fel målgrupp, inte åldersmässigt utan beroende på kön. Det skulle kunna vara en intressant diskussion om vad som får en människa att leva fullt ut, och det är säkert det författaren också vill, men inte lyckas helt med. Det blir en ganska rak berättelse (det journalistiska märks), inte så mycket gestaltande. Många skisser av personerna hon möter och lite mer inträngande av huvudpersonen.

Hur det slutar ska inte avslöjas, det finns ju thrillerinslag.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22