LUST ATT DÖDA

Sep 24th, 2018 | By | Category: 2018-08 sep, Recension

Omslag till Lust att dödaAv Anki Edvinsson
North Chapter, 2018
ISBN 9789188445131, inbunden, 388 sidor

Det här är en av årets starkaste deckardebutanter. Anki Edvinsson begynner en serie om Umeåpoliserna Per Bergh och Charlotte von Klint. Per har diabetes, vilket ibland ställer till det för honom (speciellt i dramatiska situationer), och Charlotte är en överklasskvinna från Stockholm. Det är inte det lättaste att vara i Umeå, många ser på henne med misstro.

Författaren har skapat en spännande och intressant intrig kring olika brottsscenarier. En terrorliknande attack med många offer sker mot en restaurang. En äldre man blir brutalt mördad och en ung muslimsk flicka hotas av hedersvåld. Polisen misstänker samband mellan de olika skeendena, men är det verkligen så?

Förutom poliserna får man följa två vinddrivna pojkar som har hamnat utanför det ”normala” samhället. Båda har en extremt tragisk bakgrund som präglar dem. De blir de mest intressanta karaktärerna i boken, välgestaltade som de är.

Invandrarfamiljen är också intressant och beskriven utan pekpinnar. Anki Edvinsson berättar på ett bra sätt om deras problem och bevekelsegrunder. Här kanske man kunde ha önskat sig djupare persongestaltningar.

Det brott som ges minst plats i boken är paradoxalt nog den stora skjutning som krävde många offer. Därför blir också upplösningen av den mordutredningen lite summarisk och efterlämnar frågetecken.

Annars skapar författaren god spänning som sakta skruvas upp. Schablonerna är få, men finns. T.ex. att i ett kritiskt läge få slut på batterierna i mobiltelefonen. Använt kanske lite för ofta.

På det hela taget är boken överraskande bra och att den är skriven av en debutant märks knappt. Det ska bli spännande att följa Anki Edvinssons utveckling i kommande Umeådeckare.

NISSE SCHERMAN

Anki Edvinsson

Anki Edvinsson. Foto Matthew Phillips

 

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22