LUISAS TUPP – 100 kubanska bilder

Mar 30th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension
Omslag till Luisas tupp

Omslag till Luisas tupp

Av Torbjörn Elensky
Albert Bonniers förlag 2008

Detta är ett litet mästerverk. I etthundra kort-korta avsnitt förmedlar Torbjörn Elensky
en mer nyanserad bild av dagens Kuba än den vi vanligtvis möter i svenska massmedia.. Vi vet redan att Kuba är en diktatur, som förtrycker oliktänkande och homosexuella. Vi vet att de sociala klyftorna ökar i takt med dollarns ojämna spridning,( har man inga släktingar i Miami eller saknar kontakt med turistnäringen tillhör man landets fattiga befolkning). Vi vet att landet lider av varubrist och att den amerikanska bojkotten varit idiotisk. Men vi vet också att sjukvården varit framgångsrik liksom alfabetiseringen. I jämförelse med övriga Latinamerika finns alltjämt mycket som kubanerna kan vara stolta över.

I en liten stad på östra Kuba, långt från det mer dollarstinna Havanna lever Elensky flera månader per år tillsammans med sin pojkvän och det är härifrån han skildrar livet i en allt kärvare tillvaro där det i stort sett gäller att överleva från dag till dag. En del prostituerar sig, andra ägnar sig åt svarta börshandel eller angiveri. Själva tricksandet, som skildras med stor ömhet och förståelse, blir en nödvändighet om man skall få mat på bordet och rom i glasen.

Ett återkommande tema är det revolutionära arvet som går längre tillbaka i tiden än 1959. Över huvud taget ger författarens historiska tillbakablickar en fördjupad förståelse för detta motsägelsefulla land där resultatet av alla revolutionära ambitioner hittills blivit diktatur med god sjukvård och hyfsad skolutbildning.

BARBARA MARK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22