LUCY REX: HOTELLMORDET

Oct 29th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till Lucy Rex HotellmordetAv Pontus Fogelberg
Visto förlag, 2020
ISBN 978-91-7885-275-8. dansk band, 199 sidor

Pusseldeckaren har inte haft det lätt de senaste decennierna. Några har ändå kommit, och här är ett nytt försök.

1950-talet var nog en höjdpunkt för genren i Sverige, och den här känns som en bok från tiden. Det enda som antyder nutid är förekomsten av mobiltelefoner och datorer, annars är alla klassiska ingredienser med: slutet sällskap (här anställda och gäster på ett litet exklusivt hotell i Stockholm), en skärpt ung problemlösare (Lucy), ett par inte särskilt klipska poliser, misstänkta beteenden och uppenbara ledtrådar strödda för läsaren att fundera över och till sist samlingen av alla misstänkta och avslöjande av vad som hänt (Lucy berättar för poliserna).

Pontus FogelbergTill persongalleriet hör udda personligheter, inklusive Lucys vän och den mördades make Adam som ska vara landets yngste polismästare, en sierska och en världsberömd sångerska.

Intrigen är klassisk också den, en person mördas tidigt i handlingen, poliserna hittar inget men vår hjältinna samlar uppgifter, lyckas lyssna på samtal och är förstås intelligent.

Om författaren (om vilken inget står att läsa på bokomslaget och hos förlaget) ville göra en pastisch så är han på god väg, om han däremot tänkt sig en nutida deckare så missar han grovt. Den mördade är en verklig kändis, företagsledare (och alltså med en polismästare till make) men ingen journalist syns i närheten. Polisutredningen är synnerligen enkel, någon personkontroll verkar man inte göra, så detta är långt ifrån realistiskt, och det behöver en roman förstås inte vara, men berättelsen tar sig själv på stort allvar.

Detta är uppenbarligen författarens debut. Anar att han kan bättre.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22