LUCIFER

Apr 28th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Lucifer

Av Connie Palmen
Lucifer 2007
Översatt av Per Holmer
Forum 2009

Den holländska författaren Connie Palmen är inte helt okänd för svensk publik. Redan 1999 utkom romanen Lagarna här och elva år senare den filosofiska kärleksromanen Din tillgivne.

Det här är en spänningsroman som bygger på en verklig historia. Den kände nederländske kompositören Peter Schats (1935−2003) verk har gett Palmen bakgrunden till historien om Clara Wever som en ljum sommarnatt störtar mot sin död från en terrass på en grekisk ö mot en ravinbotten 40 meter ner. Var det en olycka eller hade hennes man, den excentriske och homosexuelle tonsättaren Lucas Loos, med dödsfallet att göra?

Konstnärens vänner hemma i Amsterdam är förbryllade och chockade. De undrar över om svaret på gåtan kan ligga i kompositörens musik, han höll ju faktiskt på att skriva ett rekviem när dödsstörtningen inträffade.

Connie Palmen

Romanen ger genom de subtilt blandade elementen av fakta och fiktion en intressant bild av de människor som under efterkrigstiden ansåg sig vara kulturradikala i 80-talets Amsterdam.

Det är en välskriven historia som jag – trots den spänning som författaren förmedlar – tror ger mer till en holländare än till en svensk som förmodligen vet ganska lite om Peter Schat och den värld han levde  och verkade i. Det man mest fastnar för är den undanglidande känsla av skräck som går att finna mellan raderna i boken, i synnerhet där Palmen vill visa på att man kanske själv är ansvarig för de historier som berättas om oss, vare sig vi vill det eller ej.

MARIA HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22