LUCIANAS LÅNGSAMMA DÖD

Feb 5th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Lucianas långsamma död

Av Guillermo Martínez
La muerte lenta de Luciana B 2008
Översatt av Manni Kössler
Albert Bonniers 2009

Två erkända författare på väg in i medelåldern och en ung studentska som de anlitar för diktamen är personerna i argentinaren Guillermo Martínez sjunde bok som blir ett psykologiskt drama i kammarspelsanda.

Luciana tycker sig utsättas för sexuella trakasserier av den store författaren Kloster under en av deras seanser och stämmer honom, påhejad av advokat och mamma. Stämningen innebär att såväl Klosters som Lucianas liv rasar samman.

Den andre författaren i historien är berättelsens jag. Han som blir indragen i en räcka händelser som han varken förstår eller har något med att göra.

Efter stämningen sker en rad märkliga dödsfall. Kloster drabbas först, men sedan slår pendeln tillbaka och Luciana förlorar under åren nästan alla i sin närhet.

Är det bara slumpens verk?

Guillermo Martínez bygger skickligt upp en spänning kring de här frågorna. Han skriver med stark känsla för språket och intellektualiserar frågeställningen om hämnden med många referenser till litteraturen.

Boken blir en moralitet och vad som egentligen hände vet vi fortfarande inte när bokens 190 sidor är lästa.

PER ERIK TELL

Guillermo Martínez. Foto: Daniel

Guillermo Martínez. Foto: Daniel

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22