LOTUS BLUES

Jan 24th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Lotus bluesAv Kristina Ohlsson
Piratförlaget, 2014
ISBN 978-91-642-0437-0, inbunden, 435 sidor

En nutida svensk variant på den hårdkokta amerikanska deckaren. Kanske inte det man mest trodde att Kristina Ohlsson skulle välja när hon bytte huvudperson efter de tidigare hyllade böckerna.

Här är det den färgade svensk-amerikanske advokaten Martin Brenner, hans medarbetare tillika till-och-från flickvän Lucy och hans systerdotter (som han tagit hand om sedan föräldrarna omkommit) som finns i centrum. Det är Martin som berättar hela tiden, mycket i dialogform. Nu bor de och arbetar i Stockholm, men Martin har också en tid varit polis i Texas.

Han är rik, pengar är inget problem. De ska sommarstänga advokatpraktiken och resa på semester när en ung man kommer och ber om hjälp. Hans syster, som erkänt fem mord men som hann ta livet av sig innan rättegången hölls, var oskyldig, och hennes minderårige son Mio är försvunnen. Kan inte Martin ta reda på varför hon erkände morden? Och leta reda på sonen.

Nja, han vill inte, men lovar att kolla lite. Naturligtvis blir han fast, och här är åter en gammal deckarkliché: Det blev bara värre och värre trots huvudpersonens upprepade att han inte visste att det skulle bli så. Han blir till och med misstänkt för två mord.

Så det blir en utredning, mer med poliserfarenhet än från advokatverksamheten, och han och Lucy dras allt mer in i omständigheter de varken förstår eller har kontroll över.

En blandning av deckare och thriller alltså, nutida hårdkokt på ett svenskt lagom-sätt, en huvudperson med både mjuka och hårda sidor.

Det börjar ganska lugnt som en klassisk gåta, bortsett från det där upprepade ”kunde inte ana vad som skulle hända”. Och mycket händer, mest mystiska möten, inte så mycket hårdkokt våld. Utredningen tar paret till Texas och snabbt tillbaka till Stockholm där det blir en slags upplösning.

Men också här är vi tillbaka till en äldre romanform: serieromanen. I år ska Mios blues komma ut, och då hoppas vi läsare på att få reda på det som inte avslöjades här. Det sägs redan i början att Mios försvinnande hänger ihop med mordgåtorna.

Så jag måste ju läsa den också.

LEIF-RUNE STRANDELL

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22