LÖSEN FÖR DEN DÖDE

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Recension

av Ellis Peters
Dead Man’s Ransom 1984
Översatt av Lars Hansson
Bonniers 1995

Ellis Peters, känd för sina kriminalromaner i medeltidsmiljö, har skrivit ännu en bok om den sympatiske deckarmunken Cadfael som levde i staden Shrewsbury i England på 1100-talet. Man kliver rätt in i den medeltida miljön och känner sig snart hemmastadd. Personskildringen är underbar och jag förälskade mig särskilt i den uppfinningsrika och kloka syster Magdalen.

Året är 1141. Tiderna är oroliga, och det blossar ständigt upp nya gränsstrider mellan engelsmän och walesare. Den här gången har de stridande parterna tagit varsin värdefull gisslan, och broder Cadfael får agera medlare. En av gisslan, den unge och charmige Elis, får röra sig ganska fritt där han hålls fången. En dag får han syn på den vackra Melicent och blir för första gången i sitt liv förälskad. Det visar sig snart att Melicent är dotter till den andre mannen som tagits som gisslan. Fadern skulle aldrig tillåta ett giftermål mellan dottern och Elis, en fiende. Han hinner emellertid aldrig få reda på sin dotters förälskelse, för snart hittas han mördad. Misstankarna riktas mot Elis. Broder Cadfael får en svår nöt att knäcka, och det enda bevismateriel han har är ett par tunna trådar, sköra som spindelväv.

Det här tycker jag är en typisk engelsk mysdeckare. Boken är sympatisk skriven, trots att det förekommer både ond bråd död och andra hemskheter i den. Men det är framför allt personskildringen man kommer att minnas.

HELEN STENBACK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22