LORRY – DET TRAGISKA GLÄDJEPALATSET

Nov 29th, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Recension

Omslag till LorryAv Annelie Nilsson och Kjell E. Genberg
Limousineförlaget, 2016
ISBN 978-91639-1497-3, 144 sidor

Det finns en del att bita i för litteraturmordiska Dast-läsare i den här boken. Den börjar med ett självmord som verkar mystiskt men som visar sig vara alldeles äkta. Sedan får vi en relativt kronologisk redogörelse för hur Nils Nilsson (1923–1986) ganska tidigt bestämde sig för att bli något stort i nöjesbranschen. Ett led i detta var att kalla sig Dubbel-Nisse och lyckades till och med att få statliga Televerket att godkänna detta namn i telefonkatalogen. Efter att som barn visat film för lika unga kamrater på mammas nymanglade lakan på väggen i hemmet (inträde 2 öre) började han arrangera danstillställningar i Stockholm och efterhand producera shower med barnstjärnor över hela landet. Men det var som krog- och danssalongssägare i Stockholm som han blev känd och uppmärksammad.

På 50-talet köpte han den gamla krogen Lorry i Sundbyberg och gjorde om den till dansrestaurang, vilket förvånade innerstadens besserwissrar som menade att så långt från city var det omöjligt att locka folk. Men Dubbel-Nisse hade kontakter som han utnyttjade till bristningsgränsen för att locka tidens stora artister, även internationella sådana, till Lorry som snart blev känt över hela landet och fick filialer i flera landsortsstäder.

Inkomsterna ökade, han flyttade från lägenhet till stor villa och fick råd att ägna sig åt sina fritidsintressen galoppsport och trav. Dåtidens tidningar skrev gärna om folk som vann stort på hästsport. Det gjorde Nisse vilket gjorde att han fick ögonen på sig eftersom han inte stack under stol med sina vinster.

Annelie NilssonBoken har undertiteln ”de tragiska glädjepalatset” och ett par av de tragiska händelser som inträffade i Lorrys omedelbara närhet gällde ond bråd död. Fredagskvällen den 15 december 1961 tog den 25-åriga kontoristen Ulla Persson bussen till Lorry. Hon var stamkund och vid sitt vanliga bord räknade hon med att träffa väninnan Kristina Pettersson, men det visade sig att hon redan gått. Ulla dansade och hade kul men efter danskvällen var hon spårlöst försvunnen. Polispådraget blev stort och i man efterspanade bland annat en Studerbaker som kunde ha med försvinnandet att göra, men utan resultat. Det skulle dröja 82 dygn innan man fick reda på vad som egentligen hänt. Då hittades en kropp i snön två kilometer sydväst om Sigtuna och polisen konstaterade snabbt att man hittat Ulla Persson. Nu intensifierades jakten på Studebakern. Man konstaterade att det fanns 131 bilar av det märket i Sverige, men trots alla kontroller lyckades aldrig polisen gripa bilägaren. Inte heller mördaren om detta nu inte var samma person. Mordet på Ulla preskriberades den 16 december 1986.

Sedan dröjde det till sensommaren 1968 innan en mördare återigen slog till i Lorrys närhet. Den 30 augusti gjorde en fiskare ett hemskt fynd vid Stäket. I vattnet flöt en kvinnokropp, polis tillkallades och den döda identifierades som 28-åriga Berit Nilsson. Hon hade strypts och hade haft sexuellt umgänge strax innan döden inträtt.  Kvällen innan  hade hon på Lorry i Sundbyberg trots att hon var från Älvsjö i södra Stockholm. Misstankar väcktes att gärningsmannen kunde vara densamma som i Ulla Persson-fallet 1961. Fyra vittnen hade sett en grå Volkswagenbuss parkerad vid Stäketbrons räcke och man menade att chansen fanns att mördaren bytt sin amerikanska bil mot en tysk buss. Inte heller detta mord klarades upp.

Tre år senare skedde ytterligare en mord med lätt anknytning till Lorry. Väninnan Kristina Pettersson, som Ulla Persson ville träffa sin sista kväll på danssalongen, hittades misshandlad, strypt och våldtagen i en poseringsateljé på Svartensgatan på Södermalm i Stockholm. Inte heller denna gång lyckades polisen hitta en gärningsman.

Det här låter kanske dystert men egentligen är beteckningen glädjepalats mer adekvat. Nils ”Dubbel-Nisse” Nilssons dotter Annelie (bilden ovan till vänster, foto Lasse) har intervjuat många av de artister, musiker och dansgäster som gjorde Lorry till den institution den blev. Sammantaget har det blivit en intressant berättelse om ett Sverige i förändring och en biografi en man som gick sin egen väg i den nöjesbransch som inte alltid är så nöjsam.

Boken går att köpa via info@a-classimo.se

HELGA LINDH

Kjell Genberg

Kjell Genberg. Foto Annelie Nilsson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22