LÖFTET

Jan 18th, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Recension

Omslag till LöftetAv Audrey Magee
The Undertaking, 2013
Översatt av Ylva Mörk
Lind & Co, 2016
ISBN 978-91-7461-480-0, 383 sidor

Detta är en bok om förnedring – och skuld. 
Året är 1943 i Tyskland. Andra världskriget pågår och Peter Faber är en hungrig och frusen soldat som kämpar i lusiga löpgravar vid fronten invid Stalingrad i östra Ryssland. För att komma därifrån, blott för ett kort tag, gifter han sig med Katherina Spinell, som han aldrig träffat. Hennes motiv för äktenskapet är att få ut änkepension om han stupar. Ceremonin är snabbt avklarad för arméprästen och Peter får tio dagars smekmånadspermission med sin nya kvinna i Berlin. Det visar sig att dessa tio dagar blir omvälvande.

Peter och Katherina drabbas av passion och ett hopp om att kunna få en framtid tillsammans. Men han måste återvända till fronten. Kriget fortsätter med oförminskad styrka och i det civila påverkar nazismens politik hela samhället. I en sådan omgivning är kanske inte löften beständiga och empati får ge vika för de överordnades befallningar.

Magee tvingar läsaren att förstå hur den hitleristiska hierarkin och i grunden dess propaganda förstör människors – och inte minst Peter Fabers – mänskliga moral men inte kan hindra mardrömmar. Somliga förtärs av korruptionen medan andra berikas och får ett gott liv och detta gestaltas utan under- och överdrifter av författaren.

När tyskarna besegras i Stalingrad får Katharina rådet att hoppas att Peter är död och inte skamligt gett upp för ryssarna. Det jag uppskattar med romanen är Magees användning av dialogen, något hon gör med avskalade medel men ändå får läsaren att förstå vad de olika personerna egentligen tycker och tänker. Och beskrivningen av de priviligierade på hemmafronten i kontrast till soldaternas liv är drabbande.

Författaren Audrey Magee föddes på Irland. Innan hon skrev denna sin första roman arbetade hon som journalist i dussinet år för bland annat tidningarna The Observer, The Guardian och The Irish Times.

PER MAGNUSSON

Audrey Magee

Audrey Magee. Foto Patrick Redmond

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22