LJUSET VI INTE SER

Nov 11th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till Ljuset vi nte serAv Anthony Doerr
All the Light We Cannot See, 2014
Översatt av Thomas Andersson
Bookmark Förlag, 2015
ISBN 978-91-87441-74-5, 599 sidor

Anthony Doerr föddes 1973 i den amerikanska delstaten Ohio och har skrivit både romaner och noveller innan han 2014 slog igenom med tegelstensromanen Ljuset vi inte ser som både fick Pulitzerpriset 2015 och närapå kammade hem National Book Award for Fiction.

Det är en personligt vinklad skildring av en tysk föräldralös och mycket vetgirig pojke vid namn Werner som bor på ett barnhem tillsammans med sin syster. Han är matematiskt och tekniskt begåvad och upplever att hans hemland fylls med hakkorsprydda fanor samtidigt som alla radioprogram talar om Führern och fäderneslandet. Det börjar bli riskabelt att prata högt om sådant som regimen inte gillar men Werner anpassar sig och får chansen att komma in på en nazistisk elitskola, en utbildning som ger möjlighet att slippa bli kolgruvearbetare och kan rädda honom och systern från ett fattigt liv. Men allt är ändå inte frid och fröjd. Han växer upp och tvingas delta i kriget.

Parallellhandlingen beskriver Marie-Laure som bor tillsammans med sin far i Paris. En ögonsjukdom gör henne blind, något som får henne att uppleva sin omgivning på helt nya sätt. Men kriget kommer också till Frankrike, bomberna faller och far och dotter flyr mot kusten där fadern har en farbror som kan uppfattas som galen. Hans mentala tillstånd härrör från upplevelser i första världskriget. Och nu är det krig igen och den lilla kuststaden Saint-Malo kommer att totalförstöras av engelska bomber.

De båda ungdomarna, pojken som lärt sig allt om radioteknik och vet hur man uppfinner saker, träffar till sist Marie-Laure och deras liv förändras.

Doerrs sätt att skriva är fascinerande och vackert. Helt utan överdrifter förklarar han det inferno som är grundbulten i krigets vardag. Man tänker inte på morgondagen, uthärdar bara det fasansfulla nuet. Och mitt i allt detta kan ändå kärlek spira.

Det har blivit en mycket speciell och gripande berättelse om kampen för att överleva under den grymmaste av tider.

PER MAGNUSSON

Anthony Doerr

Anthony Doerr. Foto Shauna Doerr

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22