LIVSTID

Sep 29th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till LivstidAv Ulla Bolinder
Idus förlag 2012
ISBN 9789187001185, inb, 295 sidor

Med denna bok avslutar Ulla Bolinder sin serie om journalisten David Weber. Och det är verkligen ett bokslut för honom. Vi får veta det mesta om hans och hans föräldrars liv. På sätt och vis kullkastar det de intryck som man har fått av de tidigare böckerna.

David Weber är död och hans dotter Hilda försöker ta reda på vad som hänt. Författaren använder sig av sin vanliga och helt unika stil. Inget berättas i ren och rak prosa. Istället får vi läsa olika dokument. Protokoll, intervjuer, tidningsartiklar, brev och polisförhör. Allt tillsammans blir bokens intrig. Detta gör att böckerna ger ett äkta, dokumentärt intryck. Jag kommer på mig själv med att tro att allt detta har hänt. Är det en illusion? Eller en dubbelbluff? Det kanske är verkligheten!!!

Man skulle kunna tro att denna teknik skulle göra boken torr och tråkig. Ingenting kunde vara mer fel. Personerna får liv och blir istället extra verkliga, precis som de händelser som inträffar. Det är den stora realismen som skapar detta. Det som får stryka på foten är naturligtvis miljöbeskrivningarna, sådant blir det tunnsått med.

Ulla BolinderI och med att vi får följa David Webers från vagga till grav liv kastas läsaren mellan olika händelser i hans liv som betytt mycket för att han har blivit den han blev. Man konfronteras med olika synpunkter och åsikter som det är svårt att avgöra om de är författarens eller bara en ingrediens i beskrivningen av huvudpersonen.. En del är ganska kontroversiellt.

Bokens största behållning är definitivt berättartekniken, men efter sex böcker i denna stil förväntar jag mig något annat av Ulla Bolinder till nästa bok.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22