LIVRÄDD

Apr 15th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till LivräddAv S J Bolton
Dead Scared 2012
Översättning Lilian och Karl G Fredriksson
Modernista 2013
ISBN 978-91-7499-169-7, inb, 411 sid

Detta är den andra deckaren om polisen Lacey Flint. Den börjar med att hon står i ett torn beredd att hoppa och ta livet av sig. Den vane deckarkonsumenten drar förstås slutsatsen att eftersom huvudpersonen har sitt namn på omslaget så tänker nog varken förlag eller författare att detta ska vara sista delen i serien.

Inledningen är alltså slutet på berättelsen. Efter inledningen backar författaren elva dagar. Ibland finns som så ofta i nutida deckare inskjutna kapitel med annan stil, här kursiv, från andra tider. Men huvudstoryn lunkar på dag för dag fram till dagen för prologen.

Och det blir allt mer spännande, obegripligt och oroande.

S J BoltonNär det gäller spännande böcker reagerar jag som läsare på ett av två sätt: antingen är det en “bladvändare”, måste snabbt vidare för att få veta hur det går, eller så måste jag då och då stanna upp för att hämta andan. Spänningen blir för stor. Så är det denna gång.

I Cambridge uppmärksammar man att det sker oproportionerligt många självmord bland studenter. De tar livet av sig på många, ibland rent bisarra, sätt. Alla har uppvisat oro, rädsla, förvirring innan. Universitetets kuratorsmottagning har reagerat och drar i privata trådar för att få Scotland Yard att reagera när den lokala polisen är nöjd med att klassa dem som självmord.

Unga kriminalen Lacey Flint skickas ut, maskerad som student som återvänder till studierna efter traumtisk period med studieupphåll (hon är ju lite äldre än genomsnittsstudenten), med inriktning psykologi vilket gör att hon kan träffa och samverka med den psykolog/kurator som slagit larm och som ska vara den enda på plats som vet att hon är polis.

Uppdraget att iaktta, observera, lära sig hur universitets studentkultur fungerar och möjligen hitta webbplatser som uppmuntrar till självmord. Inte att utreda på egen hand. Lite grann ska hon vara lockfågel.

Det lyckas. Hon utsätts för nollning, börjar drömma mardrömmar och se saker som inte borde finnas.

Som läsare blir man allt mer obenägen på att tro på att författaren skriver om sådant som kan inträffa. Ska hon spåra in på det ockulta?

Nej. Mer säger jag inte.

Denna vårens mest spännande deckare är det i alla fall (ja, jag vet att det finns fortfarande en hel del jag inte hunnit läsa). Och ett privat plus är miljön, jag gillar också Cambridge.

LEIF-RUNE STRANDELL

Författarens webbplats: https://www.sjbolton.com/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22