LITTERÄRA KAMRATER

Jun 26th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till Litterära kamraterAv Lennart Högman (red), Ulf Broberg, Sven O. Bergkvist, Ulf Durling, Kjell E. Genberg, Elisabeth Lindfors, Ivar Lundgren, Anders Pettersson, Gunnar Sahlin, Kurt Salomonsson, Helena Sigander och Dag Öhrlund
MBF Bokförlag/Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord, 2015
ISBN 978-91-85635-56-6, 217 sidor

Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord har givit ut en antologi som har fått titeln Litterära kamrater. Redaktören heter Lennart Högman och utgivare är MBF Bokförlag i Bromma. Sådana manifestationer brukar i allmänhet innehålla både vin och vatten och så är det också med den här. Ett förord ska vara kort, berättar Lennart Högman och håller på denna regel. Men att skriva kort ställer stora krav på skribenten. Det klarar inte Högman.

Redaktören ägnar egenkärt mycket utrymme åt sig själv. Så t ex har Ulf Broberg av någon svårbegriplig anledning engagerats att presentera Lennart Högmans väg från Göteborg till Sollentuna. Man får bland mycket annat högst ointressant veta att han inte haft eller har studielån och minsann varit parallellklasskamrat till Jan Eliasson …

Vi undfägnas också med Högmans bibliografi. I antologin medverkar han dessutom med ett par texter, den ena om Dagermans självmord. Andra Högmanessän heter Mata änder och starta ett nytt liv. Där skildras en situation jag känner väl. Plötsligt är man gammal och anses inte längre duga till det man varit/är bra på. Det enda folk väntar sig av en är att man ska dö.

Den lilla mata-änderna-betraktelsen är ett existentiellt mästerverk och gav mig en kick. Stort beröm!

Övergår vi till Lennart Högmans “Litterära kamrater” finner vi att en hel del ganska erkända författare medverkar med den äran. Till dem jag tidigare läst med stor behållning hör Helena Sigander, Kurt Salomonson, Sven O. Bergkvist, Ulf Durling och Kjell E. Genberg. De har alla högst läsvärda texter med här.

“Författarlegenden” Kjell E. Genberg behandlar en annan författarlegend, Anderz Harning (1937–1992). Harning växte upp i överklassen och hade en hemsk barndom. Han kämpade emot makten, var emellanåt ohemult rolig och kunde verkligen skriva. Genberg mötte honom i Hälsinglands vilda skogar. 184 cm lång och 115 kilo tung var denne store författare. Han dök upp en dag, hade fått kulturstipendium, bjöd på hembränt och var i full färd att skriva En skatteindrivares död.

Under vistelsen hos Genberg skrev han för Aftonbladet en superrolig krönika om hur unge sonen Johannes Genberg (2 år) dirigerar runt sällskapet i jakt på matvaror. I Los fanns t ex god korv och i Nianfors en väldigt sällsynt sorts sega råttor. På så sätt beses hela det underbara landskapet …

Senare, när Johannes var 9 eller 10 år gammal, blev Harning ett par dagar barnvakt. När pappa Kjell kom tillbaka, berättade sonen att han slutat röka!

Det visade sig att Harning först lärt gossen röka. Hur skulle gossen annars kunna lära sig att sluta? Efter sin förtidiga död spreds Harning i form av aska över Öresund. En minnessten placerades i Hudiksvall. På den står: “Vad var det jag sa”.

Genbergs porträtt av Harning är rättframt och ärligt men samtidigt ömsint och skrivet med kärlek. Dag Öhrlund mötte Harning en mörk novemberkväll 1991 på en krog i Göteborg. Han berättar om mötet. Mycket sprit, pladder om könslivet och kladdande på en stackars servitris, skildras i en text som känns totalt onödig.

Allra bästa bidraget är inte överraskande skrivet av den lysande författaren Ulf Durling. Det handlar om Det blåser på månen av Eric Linklater. Jag har satt upp den som pjäs och har vaga planer på att göra en ny uppsättning. Durling som är både författare och psykiater, visar att pjäsen handlar om de två flickorna Dina och Dorindas vuxenblivande. Mina skådespelare och elever är oftast i de besvärliga tonåren. Det är verkligen inte konstigt att Det blåser på månen passar dem så sällsynt väl – den gäller ju den mognadsprocess de just är inne i.

Sammantaget får man ganska många goda (och några mindre goda) läsupplevelser om man skaffar boken.

Adresser till MBF Bokförlag är Box 141, 161 26 BROMMA, telefon 08-25 64 78, www.mbforlag.se

JEAN BOLINDER

Lennart Högman

Lennart Högman. Foto Kristina Sahlén

Ulf Broberg

Ulf Broberg

Sven O. Bergkvist

Sven O. Bergkvist

Ulf Durling

Ulf Durling

Kjell E. Genberg

Kjell E. Genberg

Elisabeth Lindfors

Elisabeth Lindfors

Ivar Lundgren

Ivar Lundgren

Anders Pettersson

Anders Pettersson

Anderz Harning

Anderz Harning

Gunnar Sahlin

Gunnar Sahlin

Kurt Salomonsson

Kurt Salomonsson

Helena Sigander

Helena Sigander

Dag Öhrlund

Dag Öhrlund

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22