LITE DÖD RUNT ÖGONEN

Oct 1st, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till Lite död runt ögonenAv David Ärlemalm
Forum, 2020
ISBN 9789137154763, inbunden, 267 sidor

Författaren debuterar med en thrillerinspirerad roman om kärlek. Om ömsesidiga varma känslor mellan far och dotter. Han, Arto, är en avgiftad narkoman och flickan, Bodil, har nyligen börjat skolan. Modern har dött av en överdos. Det är med andra ord en mycket tragisk grund för berättelsen. Upplagt för att gå åt helsicke.

Naturligtvis är inte oddsen på Arto och Bodils sida. Risken för återfall är stor. Utseendemässigt uppfyller han dessutom alla fördomar om hur en knarkare ser ut. De möts av misstankar från alla håll. Skola, arbete och sociala myndigheter. Människor vänder sig om när de möter det udda paret på deras långa promenader.

Men Arto kan göra vad som helst för sitt barn. Han tvingas mot sin vilja att passera en och annan laglig gräns. Under ett nattligt äventyr konfronteras han med människohandel och det får hans samvete att svikta.

Intrigen tangerar en kriminalromans. Brott finns, men upplösning/utredning är av en något annorlunda art. Men det är inte för spänningen man läser den här boken. Texten kramar läsarens hjärta med den oförställda kärlek som Arto visar Bodil och för den totala tillit som hon visar sin far.
Miljön är inte vacker. Inte heller situationen. Men Arto lyfter deras liv över den skamfilade ytan och gör det oskattbart. Det ganska korthuggna språket i boken passar med karaktärerna och gör att det är lätt att älska dem. I nöd och lust.

NISSE SCHERMAN

David Ärlemalm

David Ärlemalm. Foto Gabriel Liljevall

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22