LILLA SMYCKET

Jan 16th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Lilla smycketAv Patrick Modiano
Originaltitel: La Petite Bijou, 2001
Översatt av Pontus Grate
Elisabet Grate Bokförlag, 2014
ISBN 978-91-86497-35-4, 128 sidor

”Tolv år hade nog gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Châtelet vid rusningstid. Jag följde med folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kapp.”… ”Hon var bredvid mig. Då såg jag hennes ansikte. Likheten mellan det ansiktet och min mors var så slående att jag tänkte att det var hon.”

Lilla smyckets mor påstods ha dött i Mexico tio år tidigare. Är det henne den artonåriga Thérèse ser på metrostationen? Hon följer efter kvinnan i den gula kappan till dennas bostad. Men flickan vågar inte ta kontakt.

Hon möter under sina sonderingar efter damen i den gula kappan en kvinnlig apotekare som tar med henne hem, ger henne mediciner, talar med henne och låter henne sova över.

Det är egentligen hela handlingen på de 128 sidorna.

Hon möter en del andra människor som är ogripbara. Precis som hela boken. Kvinnan i den gula kappan är ganska sjaskig. Apotekaren är som en reservmamma för Lilla smycket. Hon är vänlig, snäll och godgiven. Hon visar flickan omsorg. Hos henne känner sig flickan trygg.

Hon söker inte endast sin mamma. Hon söker sig själv. Hon är ensam. Hon har aldrig haft någon djupare kontakt med någon människa. Hela tiden söker hon. Men finner inte det hon söker.

Den korta berättelsen känns trots allt spännande. Man vill läsa ut boken. Snabbt. Finns det någon upplösning i boken? Får läsaren några svar på sina eller flickans funderingar?

Istället får du som läsare fler frågor som blir obesvarade. Och du bär med dig boken och dess innehåll långt efter du lagt ifrån dig den.

LENNART HÖGMAN

Patrick Modiano

Patrick Modiano. Foto JF Robert-modds

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22