LILLA DOCKAN

Oct 23rd, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Lilla dockanAv Ingrid Elfberg
Bokfabriken, 2017
ISBN 978-91-76295-52-6, 471 sidor

Det är en rätt läskig historia Ingrid Elfberg åstadkommit i sin nya bok, spännande och snabb, underhållande och fylld av driv. Dessutom tar den upp det aktuella ämnet grooming av unga kvinnor som på ett eller annat sätt söker bekräftelse. En sådan är den kända videobloggerskan BellaDonna som direktsänder när hon tar sitt liv genom att kasta sig från infinitypoolen högt uppe på hotell Gothia Towers, Göteborgshotellet som är känt för att sitta ihop med Bok- och Biblioteksmässan. Alldeles innan hon hoppar berättar hon om hot som tvingar henne till detta drastiska beslut. Det står psykologisk thriller på omslaget. Hur det är med psykologin är jag inte kompetent att avgöra men thriller stämmer åtminstone.

Det handlar alltså om ungas utsatthet på nätet och hur lätt det kan vara att hamna i beroendeställning till fel personer.

Ingrid ElfbergEtt par unga människor är viktiga för handlingen – fjortonåriga Jennifer som ser direktsändningen och Emil som tycks ha känt BellaDonna. Hon fattar tycke för honom men är det egentligen så klokt?

Sektionen för grova brott i Göteborg är på väg att avsluta en utredning om gromning av barn och ungdomar på nätet när Torbjörn och hans kolleger börjar misstänka att vloggerskan kan vara ännu ett offer. De fortsätter att nysta men det är svårt att hitta bevis. När ledtrådarna börjar peka in mot det egna högkvarteret hettar det till. Det kan vara en förklaring till att förövaren hela tiden tycks ligga steget före utredarna. Alla börjar se snett på varandra.

Ingrid Elfberg skriver alldeles utmärkt och vet hur man trissar upp spänningen så att det börjar krypa i skinnet. Dessutom turnerar hon upplösningen mycket elegant.

Författaren är född och uppvuxen i Jämtland men bor sedan länge på västkusten. Hennes debutbok Gud som haver kom 2009, översattes till flera språk och har hittills sålt i mer än 40.000 exemplar. Den följdes upp 2013 med Tills döden skiljer oss åt och sedan har böckerna kommit tätare: Den du borde frukta 2015 och Monster 2016.

KARL HJELM

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22