LEX DUPLEX

Apr 6th, 2017 | By | Category: 2016-02 feb, Recension

Omslag till Lex duplexAv Staffan Gullsby
Visto Förlag, 2015
ISBN 9789187523236, inbunden, 285 sidor

Staffan Gullsby har en brokig utbildning. Han är röntgenläkare, civilekonom och logistikingenjör. Till en del tar han i denna sin första roman tillvara på sina yrkeskunskaper. Han skriver om ett par olika tämligen slutna världar. Sjukhusmiljön är en viktig del av handlingen och det är också frikyrkovärlden. I detta fall en inskränkt pingstförsamling.

Flera personer dör under en kort tid, alla till synes av mer eller mindre naturliga orsaker. Ingen misstänker brott. Men kirurgen Sebastian Ekberg och IT-teknikern Marie Bergström anar oråd. Det är mycket som de inte kunnat drunkna av en olyckshändelse i avloppsreningen. Har enstöringen brunnit inne av våda? Har prästfrun dött av en felbehandling? Det finns många dödsfall att få klarhet i.

Med en gnutta humor och underfundighet karikerar författaren sjukhusets hierarki och pingstförsamlingens puritanism och oförsonlighet. Karaktärerna i boken blir dock aldrig helt sannolika, det saknas gestaltning och man kan efterfråga fler dimensioner i deras bevekelsegrunder.

Miljön är ingen namngiven plats. Lokaltidningen och sjukhuset har inga namn. Handlingen kan appliceras på vilken mindre ort som helst i Sverige. Det är både en styrka och en svaghet. Miljöbeskrivningarna är få och magra, med ett undantag. När författaren får skriva om kirurgernas arbetsplats blir det mer kött på benen. Skriv där du står!

Det är ändå en debut som kan locka till mer skrivande. Med lite djupare beskrivning av karaktärer och en mer färglagd miljö kan det bara bli bättre.

NISSE SCHERMAN

Staffan Gullsby

Staffan Gullsby. Foto Anders Friberg

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22