LEONA Alla medel tillåtna

Apr 27th, 2016 | By | Category: 2016-04 apr, Recension

Omslag till LeonaAv Jenny Rogneby
Wahlström & Widstrand, 2016
ISBN 9789146229612, Inbunden, 397 sidor

Kriminologen, brottsutredaren och författaren Jenny Rogneby kommer nu efter två år med en uppföljare om samma polis, den tämligen samvetslösa Leona Lindberg. Jag var inte överdrivet förtjust i debuten, men blir glad när jag kan konstatera att mycket av det jag ogillade då nu har försvunnit och förbättrats. En författare med stigande formkurva kommer att bli intressant att följa.

Hennes huvudperson, Leona, är en högst ovanlig karaktär. Hon är absolut en av de skickligaste poliserna i kåren, hon kan som inga andra ana sig till lösningen på brotten. Men hon har en annan sida också, en brottslig sådan. Hon är spelberoende och har satt sig i skuld och tvingas därför begå brott där bytet är extra stort. Denna gång sätter hon samman en rånargrupp med brottslingar som hon utbildar i den sköna konsten att inte åka fast.

Leona har också ett trassligt familjeliv. Hon är skild och umgås för lite med sin dotter. Eftersom Leona är hotad till livet för sina skulder är hon extremt rädd att något ska hända hennes barn och hon blir överbeskyddande.

En man som har sprängt sig själv utanför riksdagshuset överlever och Leona får i uppdrag att förhöra honom. Är han terrorist? Finns det fler bomber? Han är förtegen och Leona är splittrad eftersom hon samtidigt planerar sina brott.

De två parallella huvudintrigerna går knappt att skilja åt för henne så småningom. Hon kastas mellan dem och både spänningen och våldet ökar.

Leona får vara mer polis i denna bok än i debuten och det är bra. Hon är också djupare gestaltad nu. Kontraktet mellan läsaren och författaren att få skriva en förhållandevis osannolik intrig fungerar. Jag köper den, drivs med och kan erkänna att jag emellanåt får lite sympatier för huvudpersonen, hur hemsk och egoistisk hon än är.

Det är bra driv och tempo i boken som är väl anpassad till intrigen. Det gäng av kriminella som Leona har satt ihop för att begå hennes brott är lite humoristiskt beskrivna, men också mycket kärleksfullt.

Självklart kan Jenny Rogneby använda sina poliskunskaper när hon skriver, och hon gör det på ett balanserat och inte alltför tekniskt och utförligt sätt. Om hennes utveckling fortsätter förväntar jag mig en tredje thriller i toppklass!

NISSE SCHERMAN

Jenny Rogneby

Jenny Rogneby. Foto Mikael Eriksson

 

 

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22