LEON

Jun 16th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till LeonAv Mons Kallentoft & Markus Lutteman
Bookmark, 2015
ISBN 9789187441257, inbunden, 369 sidor

Nu kommer författarparets andra bok om kriminalinspektör Zack Herry. Han är inte som andra. Han har gjort snabb karriär inom polisen, avancerat trots sin ungdom. Men han har allvarliga problem. Han missbrukar narkotika och hans kontaktnät innefattar kriminella element, som förser honom med kokain mm.

En person i Stockholm fängslar barn i en bur. Han är iklädd lejondräkt och mördar sina offer likt ett vilddjur. Dessutom spelar han in våldsdåden och skickar länkar till både polis och press.

När han skickar en länk till en direktsändning där en pojke sitter i buren till polisen och till pojkens far ställs allt på sin spets. En klocka i bilden tickar obönhörligt ner mot tidpunkten då lejonet ska döda sitt byte. Det blir en förtvivlad kamp mot klockan för polisen. Zack dras in i parallella historier som får honom att nästan förlora kampen mot sitt missbruk och som också hotar hans liv.

Kallentoft & LuttemanTill skillnad från Kallentofts serie om Linköpingspolisen Malin Fors sparas det inte på actionscener här. Det är verkligen full fart framåt. Den ena filmiska spänningsscenen avlöser den andra. Zack kastas mellan käftarna på sin karatetränare och maffialiknande organisationer. Han hamnar till och med i ett parti rysk roulett.

Han är skamfilad som en John Wayne, men han reser sig alltid ur dammet och tar nya tag mot brottsligheten. Det blir aldrig tråkigt runt denne superhjälte.

Författarna har valt att kalla dessa böcker för Herkulesserien. De grundar sig löst på Herkules stordåd. Det är ingenting man som läsare tänker på. Man har fullt upp med att hänga med i svängarna i denna händelserika bok.

Lyckas då författarna med att skriva spänning som inte tar paus. Jo, jag tycker nog det. Sällan har väl bladvändare varit ett mer lämpligt ord. En nervkittlande osannolik skröna med en superhjälte i centrum. Det fungerar!

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22