LEKSAKSPISTOLEN

May 13th, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Recension

Omslag till LeksakspistolenAv Jenny Berthelius
Melker Förlag, 2014 (nyutgåva)
ISBN 978-91-88746-54-2, 191 sidor, eBok

Jenny Elisabet Berthelius, född 1923 i Stockholm, uppväxt i Helsingborg, har skrivit både barnböcker och thrillers. 1968 romandebuterade hon med Mördarens ansikte men hade redan tidigare publicerat deckarnoveller i Dagens Nyheter. Hennes problemlösare är kommissarie Sanger och författarinnan Vera Kruse. De tidigare romanerna är mer traditionella pusseldeckare, medan romanerna från 1972–1973 mer betonar de psykologiska aspekterna. Mord, lilla mamma utspelar sig i Helsingborg under andra världskriget och kretsar kring nazistiska inslag bland befolkningen.

Jenny BertheliusBerthelius är medlem av Skånska Deckarsällskapet och Danskt–Svenskt Författarsällskap. Hon belönades 1969 med Expressens litterära utmärkelse Sherlock-priset för boken Den heta sommaren.

Hon har även varit med i gruppen som publicerade sig under pseudonymen Bo Lagevi.

En grotta har påträffats och ett sällskap som bor i närheten håller fest i grottan. Femton personer. Vuxna och barn. Många namn att hålla reda på. Dagen efter lockas en flicka till grottan och finner ett lik. Vid kontroll visar det sig att grottan är tom. Inbillade sig flickan? En i sällskapet är kriminalare. Han tror först att flickans berättelse är ett påhitt. När liket efter en mördad man påträffas inser han att flickans berättelse var sann. Ett mord hade skett i grottan. Liket hade flyttats och hittades av bärplockare i ett björnbärsbestånd. En mordutredning inleddes.

Någon i sällskapet är mördaren. Men vem? Kriminalkommissarie Sanger, en i sällskapet, utreder brottet. Mördaren avslöjas i en klassisk sammankomst där hela sällskapet närvar. Slutet, avslöjandet är alls inte förutsägbart. Rent av en novellartad knorr.

Texten skulle ha tjänat på en korrekturläsning. Även formateringen av texten skulle hjälpa upp läsningen. Tempoväxlingar blir svårbegripåliga genom att inte hållas isär och stör läsningen. Författaren har ett drivet språk. Hon använder emellertid inte de bilder och förtätade språk som ökar spänningen i en bok.

Leksakspistolen är tidigare utgiven 1971 i pappersform, alltså en av författarens tidiga böcker.

SUNE E. OLSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22