LEKARNA

Mar 21st, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till LekarnaAv Bo Svernström
Albert Bonniers Förlag, 2020
ISBN 9789100178031, inbunden, 468 sidor

Redan i sin första bok Offrens offer angav författaren tonen i sitt författarskap. Den boken hade en intrig som skiftade riktning dramatiskt flera gånger och lurade läsaren ordentligt. Så är det också denna gång, men nu var jag beredd på det. Överraskningseffekten blev därmed inte lika kraftig.

Robert Lindström lever ett ensamt och stillsamt liv. Som elvaåring blev han utpekad som skyldig till att ha döda en kamrat genom att slå en sten i hans huvud. Den händelsen har präglat hans liv framgent.

Han blir uppsökt av journalisten Lexa Andersson som vill skriva en bok om hans liv. Kanske vädrar hon ett justitiemord, kanske gör hon det inte. Det får man till en början inte riktigt klart för sig. När de börjar intervjua personer från Roberts barndom blir de utsatta för hot. Vad betyder det?

Samtidigt blir en ung flicka mördad och Carl Edson och Jodie Söderberg får hand om fallet. Där finns sammanträffanden till det gamla fallet med Robert Lindström. Utredningen blir komplicerad.

Och som sagt, intrigen vrider och vänder hit och dit. Flera gånger blir de sanningar som man trott på istället något helt annat. Bo Svernström är skicklig på att bygga en opålitlig intrig. Han skriver lätt och underhållande.

Tyvärr låter han historien ta lite för många spår. Det blir så småningom både osannolikt och lite ointressant, vilket också utmynnar i alldeles för många boksidor. Bo Svernström är en skicklig författare och skulle må bra av en än mer koncentrerad historia med lagom många kullerbyttevändningar.

NISSE SCHERMAN

Bo Svernström

Bo Svernström. Foto Fredrik Hjerling

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22