LASTBART

May 28th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till LastbartAv Björn Hellberg
Lind & Co, 2021
ISBN 978-91-7903-546-4, inbunden 314 sidor

Ett ungt par är på campinghelg vid en idyllisk sjö i en skog. De är inte ensamma. Ett mord på en kvinna begås i närheten och de två flyr för sina liv. Bara en undkommer skotten som ekar i gryningen.

Så börjar Björn Hellbergs Lastbart – en dubbelbottnad titel – som handlar om brott i och runt Staden. Polis och åklagare snärjs in bland de misstänkta inte enbart genom de nutida frågetecknen utan också händelser som väcks ur tider som flytt.

Utredningen av kvinnomordet vid sjön följs av fler brott inom några dagar. Det är snart midsommarhelg. En värmebölja kramar musten ur poliserna som är i gång många timmar i stöten. Men det ondskefulla har krafter som tvingar med sig läsaren genom storyn.

Poliserna är kända för Hellbergs läsarfans. I och med Lastbart firar kommissarie Sten Wall fyrtioårsjubileum som fiktiv polis samt uppträder här i sin tjugofemte bok.

Hellbergs berättarstil är både strikt och fryntlig, stundtals rar i samtalen mellan dem som älskar varandra, samt har en underliggande humor särskilt i dialogen karlar emellan som tar tillfällen i akt till öppenhjärtiga bekännelser om kvinnor som lockar och lockat. ”Gammal kärlek rostar aldrig” kunde appliceras på den här boken ­– om det inte vore för sprickorna som uppkommit under tidens gång …

HELENA SIGANDER

Björn Hellberg

Björn Hellberg. Foto Mats Andersson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22