LASERMANNEN En berättelse om Sverige

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Gellert Tamas
Ordfront 2002

Detta är en av de mest genom arbetade utsnitt av svenskt samhälle jag läst på mycket länge. Tamas har tagit fram några fenomen från 1990-talels början, kopplat ihop dem och åstadkommit en skrämmande berättelse: den ekonomiska krisen, vit maktrörelsens framväxt, skapandet av Ny demokrati och den förfärande John Ausonius – Lasermannen.

Det är spännande, man kan emellanåt tro att man läser en mycket välskriven kriminalroman, fast verkligheten är avigare än en deckare. Här kommer poliserna i Sveriges största polisjakt sedan Palmemordet för sent, har rapporterar inte polismän dödliga hot och här rassar inte alla pusselbitar. Och huvudpersonen är ta mig fan osannolik.

Gellert Tamas har byggt sin bok på ett gediget källmaterial, intervjuer med de flesta inblandade och som ende journalist fått prata med gärningsmannen (Ausonius är förresten hans tredje namn) som sköt elva personer och rånade 20 banker åren 1991-1992.

De tidningar man läste på den tiden skrev om allt detta, men eftersom det var dagstidningsjournalistik förekom inte mycket fördjupning. Det fanns inget självklart behov att koppla samman skeendena. Historia skapas i efterhand och Tamas historieskrivning kommer att gälla ett bra tag framåt.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22