LASAROS TÅRAR

Jul 27th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Lasaros tårarAv Henrik Tord
Ordfront, 2014
ISBN 9789170377099, inb, 458 sidor

Henrik Tord följer upp sin kritikerrosade Kum med ännu en spänningsroman. Boken är märkt thriller på framsidan, men den tangerar många genregränser. Det skulle lika gärna kunna ha stått skräck- eller kärleksroman.

…och författaren har lyckats igen!!! Än bättre! Lasaros tårar är en riktig nagelbitare om kärlekens tillkortakommanden, om religionens baksidor, om helt vanliga människor som alla bär på en mer eller mindre mörk hemlighet.

Skådeplatserna är Avesta och Thailand. Missionärsparet Erland och Ingabritt bygger ett kapell i den thailändska djungeln för att kristna befolkningen, vilket de inte otippat misslyckas kapitalt med. Erland tvivlar men Ingabritts tro och kall är bergfast. När de hittar en fastbunden förvildad flicka sätts deras tro på spel och det tycks dölja sig mörka krafter bland flickans hemligheter.

I Avesta väntar Lorens hem en thailändsk kvinna som han fått kontakt med på nätet. Han är en enstöring efter att ha mobbats i unga år av Backman och Tor som nu ser sin chans att återuppta trakasserierna. Dessa har själva ett familjeliv som håller på att krackelera och det tar de ut på Lorens.

Som läsare förstår man snabbt att det här är predestinerat att sluta illa, kanske i en katastrof. Det lyckliga slutet vet man är ett omöjligt alternativ. De olika karaktärerna bidrar på olika sätt med sitt självupptagna agerande att nalkas den oundvikliga kraschen. När flera av karaktärerna mot slutet samlas i Thailand finns inte längre någon återvändo.

Över hela intrigen vilar en mysticism, en övernaturlig aning och känsla. Det känns som det är fler krafter än de rent mänskliga som styr händelseförloppet.

Naturligtvis är det författaren som styr detta, och det gör han skickligt. Att skriva den svåra andra boken, och göra det så förbaskat bra är värt all beundran. Henrik Tord lyckas göra sitt persongalleri så levande. Som läsare sitter man mitt i manegen medan allting utspelar sig runt omkring. Att det säga att det är spännande är årets underdrift.
Att detta är den hittills bästa svenska thriller jag läst i år gör att jag tar för givet att den kommer att vara nominerad till priset för 2014 års bästa kriminalroman.

NISSE SCHERMAN

Henrik Tord

Henrik Tord. Foto Anna Hållams

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22