LÄNGDHOPP – PÅ EN SÖNDAG Av Jean Bolinder

Jan 23rd, 2008 | By | Category: 2007-4, Recension

Nelson & Nelson 2007
Gud är på ett jävla målarhumör. Och Jean Bolinder är tillbaka i den bohuslänska skärgårdsmiljö vid Kosteröarna som han så älskar. Längdhopp – på en söndag är en roman om människans tillkortakommanden i det som kallas livet.

Ian är en diktare som upplevt både framgången och att sedan dörrarna till parnassen slagit igen. Nu ägnar han sig åt måleri, dagdriveri och är  upptagen av att försöka skrämma sin egen begynnande sexuella skröplighet på flykten med fantasier kring sonens flickvän. Allt medan hustrun kämpar Mia med sitt resebyråföretag.
Ian är förbannad på det mesta som omger honom. En ilska som bottnar i de egna tillkortakommandena som han inte på allvar förmår spåra eller  bearbeta utan föredrar att döva och skrämma på flykten med sprit, kokain och fantasier.

Förutom då när staffliet kommer upp och vågorna slår in från Skagerack och Gud utmanar konstnären till en kamp i Winsor Green, Blue Shade  och Payne’s Gray. Detta är ingen kriminalroman, men Bolinder vore inte den han är om han inte också här förde in en ständigt stegrande spänning när man följer Ians spirande hjärnvindlande väg mot undergången.

Man får parallellt följa Ian och Mias tankar. Det är Mia som förbjuds hoppa längdhopp på söndagarna av sina fosterföräldrar, som också ger boken dess titel. Berättelsens energi, Ians raseri och den karga, men vilda miljön ger ett oerhört starkt intryck. Jag skulle vilja se Längdhopp – på en söndag som långfilm och jag skulle gärna se Bergman som regissör. Det sista en fysisk omöjlighet, men det förra en uppmaning till  herrarna och damerna som sitter på filmprojektspengar.

PER ERIK TELL

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22