LANDSFÖRRÄDAREN

Feb 3rd, 2018 | By | Category: 2018-02 feb, Recension

Omslag till LandsforrädarenAv David Baldacci
The Escape, 2014
Översättning John-Henri Holmberg
Bokfabriken, 2017
ISBN 978-91-76296-09-7, inbunden, 509 sidor

David Baldacci är en så etablerad thrillerförfattare att författarnamnet är mer än dubbelt så stort som titeln på omslaget. Där står också ”En John Puller-thriller” och jag har inte tidigare läst honom med den huvudpersonen (han har fler serier med annan återkommande huvudperson).

John Buller är ”bara” fanjunkare och arbetar som utredare/militärpolis inom armén. Hans far, på väg in i demensens dimmor på ett vårdhem, är en av amerikanska militärens tidigare höjdare. Viktigare är att hans bror, major i flygvapnet, sitter i militärens högsäkerhetsfängelse på livstid dömd för spionage, med nöd undgången avrättning.

Ingen har någonsin lyckats rymma, inte minst för att fängelset ligger inom en av militärens största anläggningar med fler fängelser och militärakademiutbildningar förutom vanliga förband. Men så kommer ett väldigt oväder och elektriciteten slås ut. När reservaggregatet startar stoppar också det (vilket egentligen inte kan inträffa) nästan genast, allt blir mörkt och alla celldörrar öppnas i stället för att enligt systemet låsas. När man hör skott och explosioner i mörkret kallas soldater från intilliggande enheter in, och de löser problemet och situationen lugnar ner sig.

Med en otrevlig detalj: Robert Puller är försvunnen och i hans cell ligger en död okänd man.

John Puller kommenderas av sin chef att ta ledigt men absolut inte blanda sig in i utredningen och sökandet efter den försvunne. Men strax efter kommer tre andra höjdare och från militären och säkerhetstjänsten och kommenderar honom att hjälpa till, tillsammans med en kvinna från säkerhetstjänsten.

Man får lära sig hur många olika säkerhetstjänster det finns i USA, och hur de samarbetar, i alla fall ibland.

Fler och fler hemligheter, och allt fler döda kroppar, dyker upp i historien, och de två som är i läsarens fokus har också hemligheter för varandra för i den här agentvärlden kan man ju inte lita på någon.

Eftersom det är en klassisk thriller är det väl ingen överraskning att det går (ganska) bra på slutet, men författaren är erfaren i att låta vändningar och överraskningar komma i jämn ström. En bra bladvändare, men jag vet inte om jag är så mycket klokare över hur USAs säkerhetstjänster egentligen fungerar, och vad författaren tycker om dem. Huvudpersonen tycker i alla fall att det är enklare med militären, klara order och tydlig kommandokedja.

LEIF-RUNE STRANDELL

David Baldacci

David Baldacci. Foto Alexander James

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22