KYRKAN

May 13th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till KyrkanAv Caroline Engvall
Southside Stories, 2020
ISBN 9789188725554, inbunden, 330 sidor

Caroline Engvall är auktoritet i arbetet mot sexuellt utnyttjande av unga. Hennes författande är en del i den kampen. Jag är full av beundran över hennes arbete, hur hon envetet kämpar vidare. Hon vägrar att ge vika trots att oddsen inte alltid är de bästa. Men att ge upp är att acceptera.

Hon började skriva debattböcker men har nu övergått till att skriva kriminalromaner som grundar sig på det som hon arbetar med, eller snarare mot. Böckerna är inga dokumentärer, men mycket är grundat på verkliga händelser. Eller det kunde ha hänt. Det är en mörk verklighet författaren beskriver.

Detta är den fjärde boken om polisen Ulrika Stenhammar och journalisten Lovisa Ling. De är ett par och mycket handlar parallellt om deras liv och problem. Det blir extra känsligt denna gång eftersom de väntar barn. Den biologiske fadern är en arbetskamrat till Ella. Verkligheten blir krånglig.

Det är mycket fokus på Lovisa i denna del. Läsaren får veta mycket om hennes uppväxt och om hur hon blev den hon blev. Detta tangerar även bokens kriminalhistoria.

Ett par mycket spektakulära mord inträffar i Stockholm. Ulrika, som är höggravid, får mot sin vilja mycket att göra. Så småningom pekar flera spår mot Kyrkan, som är ett numera nedlagt behandlingshem. Patienterna där är hebifiler, de dras till ungdomar i tonåren, till skillnad från pedofiler som dras till yngre barn.

Vad som har skett på Kyrkan vill ingen prata om, och som läsare vill man knappt veta heller. Caroline Engvall har en läskigt bra förmåga att avslöja samhällets baksidor, och göra det trovärdigt.

Författaren blir allt bättre på sitt gebit. Språk och personbeskrivningar utvecklas. Intrigen hackar lite emellanåt, det blir inte alltid helt logiskt. Slutscenerna behöver inte alltid vara så överdramatiska.

Styrkan ligger i författarens uppdrag. Att upplysa oss, att få oss att reagera. Det gör hon förbaskat bra.

NISSE SCHERMAN

Caroline Engvall

Caroline Engvall. Foto Kate Gabor

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22